У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт, який може значно розширити перелік підстав для звільнення з військової служби та отримання відстрочки від мобілізації.

Група народних депутатів, включно з Олексієм Гончаренком, Соломією Бобровською та Іриною Геращенко, 18 жовтня подали на розгляд парламенту документ №12133, який спрямований на відновлення прав українців у питаннях звільнення від військової служби та надання відстрочки під час мобілізації.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Автори законопроєкту зазначають, що з ухваленням попереднього закону №3633-IX було скасовано багато важливих норм, що регулюють надання відстрочки та звільнення з військової служби. Це призвело до збільшення кількості звернень громадян із проханням роз'яснити ситуацію. Наприклад, новий закон не врахував права 17-річних курсантів, які достроково розірвали контракти, або питання догляду за дітьми з інвалідністю.

Студенти на базовій військовій підготовці

Популярні новини зараз

Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати

Різдво та Водохреща: Україна святкуватиме за новими датами

Чоловіки вигадали нові умови проходження ВЛК: лікарі не зможуть проігнорувати

Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна

Показати ще

Законопроєкт пропонує повернути деякі важливі пункти. Наприклад, пропонується врахувати права курсантів, які розірвали контракти, дозволяючи їм ставати на військовий облік за місцем проживання, а не направляти їх до військових частин. Також пропонується розширити підстави для звільнення та відстрочки для тих, хто перебував у полоні як цивільна особа.

Звільнені з полону українці / фото: Telegram Омбудсмана

Окремо передбачається відновлення права на звільнення для військовослужбовців, чиї рідні загинули або стали інвалідами під час служби. Це стосується як повнолітніх, так і неповнолітніх братів та сестер. Крім того, законопроєкт пропонує розширити права тих, хто виховує дітей з інвалідністю, незалежно від наявності інших осіб, які можуть здійснювати догляд.

Людина з інвалідністю

Законопроєкт також враховує права осіб, які здійснюють догляд за хворими родичами, такими як чоловік, дружина, батьки або діти. Це питання раніше було регламентоване лише як підстава для відстрочки, а тепер пропонується повернути це як підставу для звільнення.

Догляд за хворим, фото zdrav

Нововведення стосуються й урівняння прав військовополонених та цивільних осіб, які були позбавлені свободи через збройну агресію. Таким чином, цей законопроєкт може стати важливим кроком у вдосконаленні законодавства щодо мобілізації, повертаючи права багатьом категоріям громадян, які потребують особливого підходу у питаннях служби та мобілізації.

Раніше ми повідомляли, хвороби, які не врятують від мобілізації.

ТЦК та поліцію наділили новими повноваженнями- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, ухилянтам скасовують куплені відстрочки.