Банош — колоритна гуцульська страва з кукурудзяної крупи, яку подають зі шкварками, смаженими грибами й цибулею.
Баношем традиційно частують гостей на Західній Україні. Цю густу насичену кашу готують на основі молока, вершків і сметани, приправляють духмяними спеціями, а зверху посипають бринзою та свіжою зеленню.
Гуцули запевняють: перемішувати страву потрібно винятково дерев’яною ложкою й лише за годинниковою стрілкою. А найсмачніший банош — приготований у казані на багатті посеред Карпатських гір.
Натуральне молоко й найніжніша сметанка зроблять ваш банош особливо смачним та апетитним, а заморожені шампіньйони додадуть страві неймовірної пряності.
Традиційний гуцульський банош зі шкварками та шампіньонами
Для приготування баноша ідеально підходять шампіньйони, проте їх легко замінити будь-якими іншими грибами — вийде однаково ароматно та ситно. Найкраще каша смакує щойно з вогню, коли вона ще гаряча.
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Інгридієнти:
- Молоко - 300 мл
- Кукурудзяна крупа - 150 г
- Шампіньони різані - 150 г
- Сало - 100 г
- Сметана - 200 г
- Бринза - 150 г
- Цибуля ріпчата - 1 шт
- Сіль за смаком
Приготування:
- Сало нарізаємо невеличкими шматочками та викладаємо на сковороду. Підсмажуємо на середньому вогні.
- Готові шкварки викладаємо на тарілку, жир залишаємо в сковороді. Нарізані шампіньйони поміщаємо в сковороду, солимо, обсмажуємо до напівготовності.
- Цибулю очищаємо від лушпиння та нарізаємо кубиками. Викладаємо на сковороду з грибами, смажимо до золотистого кольору.
- Змішуємо сметану з молоком, додаємо дрібку солі, доводимо до кипіння.
- Промиваємо кукурудзяну крупу. Невеликими порціями всипаємо в молоко. Перемішуємо, щоб не утворилися грудочки.
- Зменшуємо вогонь та варимо крупу 10–20 хвилин, доки вона не загусне.
- Готову кашу викладаємо на тарілки, додаємо шкварки, гриби та цибулю. Посипаємо шматочками бринзи. Подаємо до столу.
Смачного!
Раніше портал Знай.ua написав простий рецепт головної закуски на столі: засолювання оселедця з овочами в банці.
Також портал Знай.ua писав про смачний суп "Затирка" з куркою: простота і кайф сільської кухні на вашому столі.
Також портал Знай.ua писав про те, що корисно знати, і смачно їсти: 8 поживних властивостей хурми, про які ти навіть не здогадуєшся.