Українці мають право скористатися "зворотним обміном валюти" – операцією, коли можна повернути іноземні гроші, щойно куплені, і отримати назад гривні. Національний банк України визначає, що для такої операції у вас є лише 15 хвилин. Важливо пам’ятати, що обмін можливий лише за наявності розрахункової квитанції або документа, що підтверджує перший обмін.

Як це працює? Ви купуєте, наприклад, долари чи євро у відділенні банку або обмінного пункту. Якщо протягом 15 хвилин після обміну ви вирішуєте повернути валюту та отримати назад гривні, це можна зробити за умови, що у вас є чек, який підтверджує операцію. Якщо цей документ збережено, процедура пройде швидко і без зайвих ускладнень.

Обмінник валют в переході

Ця можливість є надзвичайно корисною, якщо, наприклад, після обміну ви зрозуміли, що зробили помилку в розрахунках або ж терміново знадобилися гривні замість купленої валюти. Право на зворотний обмін допомагає уникнути фінансових втрат і додаткових комісій за повторні операції обміну.

Проте, потрібно бути обачним. Якщо ви втратите квитанцію або пропустите 15-хвилинний термін, валюту повернути не вдасться, і її обмінятимуть за новим курсом, який може бути невигідним.

Популярні новини зараз

До армії візьмуть не всіх: кого не торкнеться мобілізація і ТЦК

Облави ТЦК: розкрили, як планують маршрути

Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури

Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка

Показати ще

Крім того, не варто забувати про якість банкнот, які ви обмінюєте. Якщо банкноти пошкоджені, банк має право відмовитися прийняти їх назад. Особливо це стосується купюр з серйозними дефектами, такими як розриви, плями, зміни кольору, пошкодження захисних елементів, опіки чи сліди плісняви.

Незначні пошкодження, такі як незначні забруднення чи зморщеність, за законом не є підставою для відмови, тож банки повинні приймати такі банкноти. Проте, якщо на купюрах є сліди хімічних речовин, вони змінили колір або мають інші дефекти, що впливають на їх автентичність, банки можуть відмовитися здійснювати операцію.

Нагадаємо, ПриватБанк виплатить 15 000 гривень: які дії потрібно виконати у "Приват24"

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк зробив важливе попередження: кому треба терміново перевипустити картку

Також, Monobank повідомив про важливі зміни: картки просто закриють