Українське законодавство чітко визначає обов'язок військовозобов'язаних чоловіків оновлювати свої облікові дані в ТЦК. Хоча строк для оновлення цих даних закінчився ще 16 липня 2024 року, чимала частина чоловіків досі цього не зробила. Що загрожує порушникам та які дії вживаються для їхнього пошуку – розповідаємо в матеріалі.

Для виявлення тих, хто не оновив свої військово-облікові дані, в Україні використовують систему адресного оповіщення. Зокрема, за допомогою «Укрпошти» надсилаються повідомлення, у яких працівники ТЦК і СП формують поштові повідомлення з описом вкладення. Це обов’язкова процедура для того, щоб документ вважався офіційно врученою повісткою.

Вручення повістки не може бути здійснене без належного оформлення. Якщо повістку просто залишити у поштовій скриньці без конверта і опису вкладення, її не визнають дійсною. Належно врученою вважається тільки та повістка, яку передали через поштове вкладення або особисто в руки.

зупинили і вручили повістку

Якщо чоловік не перебуває за вказаною у його даних адресою, то ТЦК ініціюють запит до Національної поліції, щоб особу оголосили у розшук.

Популярні новини зараз

Українця відправили на фронт наступного дня після оновлення даних: за 2 години вже потрапив під обстріл

Міносвіти підтримало нові правила для учнів: що заборонять у школах

Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули

Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада

Показати ще

Чоловіків, які не оновили свої облікові дані, вносять до спеціальної бази як порушників правил військового обліку. Після цього може бути відкрите адміністративне або навіть кримінальне провадження залежно від обставин.

Варто зазначити, що останнім часом мобілізація в Україні зменшила свою інтенсивність. Деякі депутати вже пропонують зміни у військовій політиці, однак чоловіки, які не виконали свій обов'язок щодо оновлення даних, все одно несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Нагадаємо, повістки від ТЦК отримують заброньовані та з відстрочкою: що відбувається

Раніше ми розповідали, що часу дали зовсім мало: ТЦК скоротив терміни явки за повісткою

Також, нові правила мобілізації з жовтня: кого торкнуться зміни