Чи знаєте ви, що у вас як споживача є повне право на інформацію про комунальні послуги, які ви отримуєте? Однак, як показує практика, не всі постачальники готові ділитися цією інформацією, і це може спричинити серйозні проблеми.

Українець, який переміг у суді проти ТОВ "Сумитеплоенерго", на власному досвіді дізнався, як складно отримати докладний розрахунок комунальних послуг у своєму багатоквартирному будинку. Про це пише газета "Ваш Шанс".

Платіжки за комуналку

Він звернувся до постачальника з проханням надати дані про розподіл послуг між мешканцями, але натомість зіткнувся із мовчанням та ігноруванням. Зрештою, не дочекавшись відповіді, він вирішив звернутися до суду.

Зарічний суд Суми підтримав споживача, встановивши, що його право на доступ до інформації було порушено. Суд з'ясував, що "Сумитеплоенерго" не надало інформації, яку зобов'язано було розкрити, включаючи:

Популярні новини зараз

Пенсійний фонд дає три місяці: хто не встигне, втратить частину заслуженої пенсії

Податок на пенсії: українцям зробили важливе оголошення

Пенсіонерам нарахують 292 гривні: хто отримає мізерний бонус

Повістки від ТЦК отримують заброньовані та з відстрочкою: що відбувається

Показати ще
  • фактичні обсяги споживання за минулі періоди;
  • стан розрахунків (зокрема заборгованості);
  • розшифрування цін та тарифів;
  • інформацію про порівняння тарифів у різних регіонах;
  • якісні характеристики послуги;
  • середні місячні витрати на категорії споживачів.

Комуналка

Відповідно до закону про теплопостачання, ви платите лише за фактично спожиту теплову енергію. Обсяг послуги визначається загальнобудинковим лічильником, а розподіл серед мешканців має відбуватися за спеціальною методикою, затвердженою Мінрегіонрозвитку.

Це означає, що мешканці можуть перевірити, як саме розподіляються витрати на тепло у їхньому будинку.

Ось уявіть ситуацію: один сусід замінив батарею на величезну із додатковими секціями, а в іншого стоїть стара батарея. Але при цьому вони платять однаково! Якби мешканці могли контролювати розподіл послуг, вони могли б коригувати свої платежі на основі детального розрахунку. Це також можна зробити, попросивши енергоаудит або склавши комісійний акт.

Комуналка, скріншот: YouTube

Наразі "Сумитеплоенерго" має надати доступ до інформації про розрахунки у встановлений термін. І хоча це стосується лише одного будинку, подібні проблеми мають і інші мешканці. Сподіваємося, що це рішення надихне інших мешканців вимагати своїх прав.

Нагадаємо, навіть консерви тепер дозволить собі не кожен: супермаркети приголомшили цінниками

Раніше ми писали про те, що платити за труби доведеться навіть без опалення: чому так

Крім того, Знай.ua повідомляв, власникам бойлерів встановили правила: це врятує від переплати за комуналку