Україна зробила великий крок до фінансової прозорості, завершивши свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки. Цей обмін відбувся за міжнародним стандартом CRS (Common Reporting Standard) і дозволив країні як передати, так і отримати інформацію про фінансові рахунки своїх резидентів та нерезидентів.

Державна податкова служба України надала дані про фінансові рахунки нерезидентів у країнах-партнерах, а у відповідь отримала інформацію про фінанси українських резидентів за кордоном. Цей обмін охоплював різноманітні фінансові установи: банки, страхові компанії, інвестиційні фонди тощо.

Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела

Зібрані дані включали особисту інформацію власників рахунків (ім'я, адресу, податковий номер), фінансові відомості (суми на рахунках, доходи від інвестицій), що дає можливість контролювати правильність декларування доходів.

Чоловік з дитиною / фото: Pinterest

Популярні новини зараз

Школярам вводять суттєві зміни: сильно вплинуть на освіту дітей

Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати

Стосується всіх власників карток "Ощадбанку": важливі зміни

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Показати ще

Завдяки цій співпраці, Україна може краще відстежувати незадекларовані доходи та боротися з ухиленням від податків. Доступ до таких даних підвищить ефективність контролю за сплатою податків та застосуванням правил оподаткування іноземних компаній, які належать українським резидентам.

У рамках цього процесу, Україна підтверджує свою готовність дотримуватись європейських стандартів у податковій сфері. Перший обмін даними завершився 30 вересня 2024 року, охопивши фінансові дані з липня по грудень 2023 року. Близько 110 країн, включаючи всі держави ЄС, також беруть участь у цій глобальній системі обміну інформацією.

Євросоюз
REUTERS

Реалізація цього кроку стала можливою завдяки підтримці Європейського Союзу в рамках Програми з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM). Такі ініціативи сприяють не тільки прозорості фінансових операцій, але й допомагають покращити імідж України на міжнародній арені як надійного партнера.

Загалом, завдяки автоматичному обміну інформацією Україна зможе ефективніше боротися з ухиленням від сплати податків, що в кінцевому результаті сприятиме економічній стабільності та розвитку країни.

Раніше ми повідомляли, реєстрація компанії в ОАЕ дозволяє ефективно вести бізнес із доступом до регіональних і міжнародних ринків.

Перекази по картці внесуть зміни у жовтень- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, чи підвищать ПДВ для покриття дефіциту бюджету?