Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а люди бояться призову на фронт, сприймаючи його як "квиток в один кінець". У відповідь на ці труднощі влада та підприємці почали обговорювати нове рішення – економічне бронювання.

Це означає, що деяких працівників можна буде "забронювати" від мобілізації, якщо вони працюють на підприємствах, які не є критичними, але все ж таки потребують людей.

На розгляді парламенту лежать шість законопроєктів, які пропонують різні варіанти бронювання, повідомляє VoxUkraine.

робітники заводу

Наприклад, ФОП та компанії зможуть "забронювати" співробітників, якщо сплачують певні податки: від 8 000 до 40 000 грн на місяць або мають певний рівень доходу та зарплат. Начебто б непогана ідея – наповнювати бюджет і рятувати підприємства від кадрового дефіциту. Але є й підводне каміння.

Популярні новини зараз

Продай майно – заплати за комуналку: українці вийшли на новий рівень бідності

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Перерахунок пенсій: хто отримав підвищення, а хто залишився без змін

Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням

Показати ще

Корупція – без перевірок можуть розпочатися махінації: роботодавці за "певну плату" працевлаштовуватимуть фіктивних співробітників, щоб урятувати їх від мобілізації. Є ризик, що "продавати броні" стане чиїмось бізнесом.

Класова нерівність – люди з грошима можуть буквально "відкуплятися" від фронту, а ті, хто не має таких можливостей, опиняться на передовій. Війна стане ще більш "справою бідних", що може спричинити додаткову напругу у суспільстві.

Людина, яка тримає гаманець із грошима

Несправедливість щодо військових – багато нинішніх солдатів, які мали хороші професії та доходи, могли б бронюватися, якби були на "громадянці". Але для тих, хто вже в армії, таких можливостей немає, навіть якщо вони могли б вносити податок та підтримувати бюджет.

Обороноспроможність – критерії бронювання, засновані на грошах, можуть не враховувати реальні потреби фронту людей.

Ризик для малого бізнесу – дрібні ФОП, у яких працює до 10 осіб, можуть просто не потягнути ці вимоги та закритися, що призведе до зростання безробіття та втрат для бюджету.

Працівники, фото freepik

Як розвиватиметься ця ініціатива, і які кроки зробить влада, щоб мінімізувати ризики, стане вирішальним чинником для майбутнього як бізнесу, так і країни загалом. Успіх залежить від здатності знаходити розумні компроміси та підтримувати відкритий діалог між усіма сторонами.

Нагадаємо, економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК

Раніше ми писали про зміну правил бронювання: що нового пропонують

Крім того, Знай.ua повідомляв, що українцям дозволять уникнути мобілізації: навіть без хабара ТЦК