Народна депутатка Наталія Піпа ініціювала законопроєкт, який вносить зміни до закону "Про освіту". Вони передбачають створення обов'язкового українськомовного середовища у школах, що означає, що учні будуть зобов'язані спілкуватися українською мовою не тільки на уроках, але й на перервах, у шкільних їдальнях, на подвір’ї та спортивних майданчиках.

За даними моніторингу, лише 41% учнів спілкуються українською мовою на перервах та поза уроками. Депутатка пояснює, що це створює ряд проблем, таких як:

  1. Соціальний тиск і конфлікти між дітьми через мовне питання.

  2. Низький рівень володіння українською мовою призводить до проблем у навчанні: учні, які погано знають державну мову, гірше засвоюють матеріал, мають нижчі оцінки та менші шанси на вступ до вищих навчальних закладів.

    Українська школа, скріншот: YouTube

    Популярні новини зараз

    Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада

    По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші

    Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням

    Прийде платити більше: у жовтні українці отримають "додаткову" квитанцію

    Показати ще

Що зміниться для вчителів та батьків?

  • Вчителі будуть зобов'язані використовувати виключно українську мову не тільки під час уроків, але й у приватному спілкуванні на території школи. Вони також зможуть робити зауваження дітям, якщо почують російську мову.

  • Батьки учнів повинні будуть допомагати створювати українськомовне середовище, підтримуючи ініціативи школи та заохочуючи дітей до спілкування українською.

Крім цього, законопроєкт передбачає, що Кабінет Міністрів та інші державні органи розроблять систему оцінки мовленнєвих компетенцій дітей для контролю рівня володіння українською мовою.

Нагадаємо, дитячий талант загублять ще у школі: нові правила можуть стати катастрофою

Раніше ми розповідали, що з перевіркою прийдуть у кожну школу: дітям роздадуть анкети

Також, скільки відпочиватимуть школярі: стало відомо, коли дітлахи підуть на канікули