В Україні останнім часом різко зросли ціни на картоплю, що відзначають як споживачі, так і виробники. Згідно з даними Міністерства фінансів, середня ціна на картоплю в супермаркетах у вересні 2024 року становить 21,83 грн за кілограм, тоді як молода картопля коштує 34,90 грн, а рожева — 29,90 грн.

Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української Асоціації Виробників Картоплі, розповіла про причини такого стрибка цін. Однією з основних причин підвищення цін є серйозна посуха, яка спостерігалася в Україні.

Людина, яка тримає картоплю в руках. Фото: shatterstock

З 1 серпня до 15 вересня в багатьох регіонах практично не було опадів, що призвело до зниження врожайності картоплі на 20-30%. Через недостатню вологу виробники не змогли вчасно розпочати збори, що викликало дефіцит продукції на ринку. Внаслідок цього ціна на картоплю зросла до 16-19 грн за кілограм з ПДВ, що є значно вищим, ніж очікувалося раніше.

Щодо майбутніх цін, прогнози залишаються невизначеними. За словами Самойліченко, ситуація залежить від погодних умов. Дощі, які ускладнюють збори в Європі, можуть дійти й до України, або ж можуть розпочатися ранні заморозки.

Популярні новини зараз

Продай майно – заплати за комуналку: українці вийшли на новий рівень бідності

Фінансова допомога від ЮНІСЕФ: хто і як може отримати

Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку

Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК

Показати ще

Молода картопля, скріншот: YouTube

Це вплине на можливість вчасного збору решти врожаю картоплі і, відповідно, на ціни. Незважаючи на підвищення цін, молоде покоління все менше запасається картоплею на зиму і віддає перевагу купівлі в супермаркетах за потребою.

Нагадаємо, було по 50 грн, а стало – 70: супермаркети виставили "осінні" ціни на картоплю, капусту, огірки та помідори

Раніше ми писали про те, що останню заначку на їжу: в Україні новий стрибок цін на картоплю, м'ясо та крупи

Крім того, Знай.ua повідомляв, заради сковорідки зі смаженим – доведеться віддати 40 грн: супермаркети змінили ціни на овочі