Якщо ви думаєте взяти кредит, подумайте двічі, особливо якщо ставка зашкалює. За словами експертів, такі кредити можуть призвести до банкрутства або навіть втрати майна.

А все це через те, що ми спостерігаємо аномальне зростання мікрокредитів готівкою, повідомляє "Главком". Це, як то кажуть, сигналізує про зниження реальних доходів населення.

Дослідження показують, що 60-65% людей, які взяли кредити в мікрофінансових організаціях (МФО), мають труднощі з грошима до наступної зарплати.

Закон, який обмежує максимальні ставки кредитування до МФО, схоже, не працює. Реальна річна ставка зараз коливається від 130% до фантастичних 13500%. В інших країнах кредити готівкою теж не дешева історія, але в Україні лихварство процвітає, особливо серед людей, які роблять імпульсивні покупки або страждають від фінансової безграмотності.

Гроші / фото: depositphotos

Популярні новини зараз

В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив

Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК

570 гривень щоб не померти з голоду: пенсіонери отримають жалюгідні виплати

Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає

Показати ще

Якщо ви опинилися у складній фінансовій ситуації та заборгували МФО, ось кілька порад, як вийти з цієї пастки:

  1. Торгуйтесь. Не бійтеся наполягати на реструктуризації свого обов'язку. Якщо ваша ставка 5000% річних, кредитор має можливість знизити її. У банках нині нормальні ставки близько 30-50%.

  2. Перевірте банк. Перш ніж звернутися до МФО, подивіться, що пропонує ваш банк. У 90% випадків умови будуть кращими, і овердрафт може виявитися зручним рішенням. Банки хочуть клієнтів з постійним доходом, тому якщо ваша зарплата надходить на картку, у вас є шанси на кредит.

  3. Подивіться, чи є кредитна спілка на вашому підприємстві. Зазвичай вони працюють на принципах взаємодопомоги та можуть запропонувати розумніші умови.

Важливо: намагайтеся перекредитуватися під адекватну ставку, бо навіть законодавчо обмежені кредити (365% річних) за інфляції 5-10% можуть призвести до фінансових катастроф. Не дозволяйте високим ставкам затягнути вас у боргову яму.

Нагадаємо, "Ощадбанк" почне брати з українців більше грошей: які послуги подорожчають

Раніше ми писали про те, що пенсію заберуть до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Крім того, Знай.ua повідомляв, українців не каратимуть за прострочені кредити: кого звільнять від сплати відсотків