З 1 жовтня в Україні розпочнеться справжній медичний колапс. Національна служба здоров'я України (НСЗУ) припиняє фінансування майже для 4,9 мільйона пацієнтів, які мають проблеми з верифікацією в електронній системі охорони здоров'я.

В основному йдеться про дітей – 4,6 мільйона з них молодших 18 років і ще не отримали індивідуального податкового номера (ІПН).

Як повідомляє медична журналістка Наталія Бушковська, якщо у пацієнта немає статусу "Успішна верифікація" у реєстрі, йому буде надано коефіцієнт 0. А отже, за таких дітей лікарям не заплатять.

Лікарня

Ця ситуація викликає безліч питань та занепокоєння. Лікарі повідомляють, що проблеми з верифікацією обговорюються давно, і багато хто з них був упевнений, що система працюватиме без збоїв.

Популярні новини зараз

За куб 104 грн: які проблеми чекають на споживачів, після підвищення тарифів на воду

У жовтні введуть новий тариф на електроенергію: населення зможе платити менше

Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші

З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці

Показати ще

"А сказати все прямо і чітко як завжди не вистачає сміливості? Мені пишуть лікарі, які кажуть, що питання про верифікацію виникають давно. Їх заспокоювали, що все буде добре, все буде автоматизовано", – пише Наталія.

У НСЗУ запевняють, що 1 жовтня таки зроблять оплату за пацієнтів молодше 18 років. Однак це не означає, що проблему вирішено. Необхідні зміни в урядовій ухвалі вже узгоджені, але навіть після цього систему буде перевантажено. Введення ІПН стане справжнім викликом, і це може вибити первинне медичне обслуговування на цілий рік.

Сімейний лікар, скріншот: YouTube

"Слухайте, друзі, це неприпустимо. Занадто багато сил було вкладено в медреформу на різних рівнях, щоб дозволити такі дії", - каже журналістка.

Ситуація з медичним фінансуванням в Україні залишається напруженою, і батькам варто звернути увагу на можливість верифікації своїх дітей, щоби не зіткнутися з несподіваними труднощами в лікуванні.

Нагадаємо, українці продовжують платити у лікарнях за безкоштовні послуги: медики заохочують "пожертви"

Раніше ми писали про те, що уряд України підвищив виплати для сімей військових: нові суми та умови

Крім того, Знай.ua повідомляв, лікар 20 років проводив незаконні операції зі збільшення пеніса: вважав, що "лікує" їх