З 1 жовтня 2024 року в Україні почнуться зміни у мобілізації, які стосуються тих, хто не має права на відстрочку. Однією з важливих новацій стало впровадження директиви командування Сухопутних військ, що забороняє мобілізувати чоловіків віком до 25 років, визнаних обмежено придатними у мирний час.

Вони зможуть долучатися до лав армії тільки за власним бажанням, але демобілізація для вже мобілізованих не передбачається.

ЗСУ / фото: Pinterest

Юрист Володимир Романчук пояснив, що зміни допоможуть врегулювати питання призову тих, хто раніше був непридатним до військової служби через стан здоров'я. Тепер така категорія громадян може служити лише за добровільною згодою, що є кроком до справедливості. Це рішення спрямоване на зменшення соціальної напруги та більш збалансоване залучення ресурсів країни.

Військові, ЗСУ / фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз

Ухилянти та втікачі можуть спати спокійно: адвокат розповів про особливості повісток

Три "залізні" причини арешту пенсій в Україні: за законами воєнного часу

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють

Показати ще

Ще однією важливою зміною стало розширення відстрочки для тих, чиї неповнорідні брати або сестри загинули чи зникли під час війни. Раніше це право стосувалося лише осіб, у яких загинули повнорідні родичі, але тепер коло осіб, які можуть отримати відстрочку, розширилося.

ЗСУ / фото: Pinterest

Окрім цього, Міністерство оборони розробляє систему автоматизації вручення повісток через реєстр "Оберіг". Повістки будуть засвідчуватися електронним підписом і доставлятися через Укрпошту. Це нововведення покликане полегшити контроль за процесом призову і забезпечити прозорість для всіх учасників.

Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook

Ці зміни є важливим кроком у реформуванні мобілізаційного процесу в Україні та спрямовані на підвищення його справедливості та ефективності.

Раніше ми повідомляли, які будуть зарплати мобілізованих та військових з 1 жовтня.

Українці можуть служити неподалік від дому, як скористатися привілеєм- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, військові можуть не платити відсотки по кредитам.