На просторах соціальних мереж активно "гуляє" інформація, що діти, які постраждали через війну, нібито можуть щомісяця отримувати по 15 тисяч гривень допомоги. Обговорення цієї теми вже набуло масштабних оборотів настільки, що ситуацію довелося проясняти громадянам професійним юристам.

Портал цілодобової безкоштовної юридичної допомоги ВПО та іншим українцям, які постраждали від війни "Юридичний порадник" отримав низку звернень щодо ухвалення "нового" Закону про статус "дитини війни", згідно з яким з 1 вересня 2024 року начебто передбачається грошова допомога у розмірі 15 тис. грн щомісяця протягом трьох років.

У рубриці #StopФейк юристи пояснили, що не так із цією новиною. Про це стало відомо завдяки публікації "Юридичного порадника" у мережі Facebook.

Виплати на дітей, фото: Знай.ua

Найперше, в Україні дійсно існує Закон "Про соціальний захист дітей війни", проте прийнятий він ще 18 листопада 2004 р., а набрав чинності 1 січня 2006 р. Інших законів щодо цього питання не існує і останнім часом таких не приймалося.

Популярні новини зараз

Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати

Плату за світло нараховуватимуть по-новому

Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

У соціальних мережах, зокрема Тік-Токе, йдеться про давно прийнятий законопроект №4995 щодо питань забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців.

Виплати на дітей, фото: Знай.ua

По-друге , згідно із зазначеним вище Законом поняття «дитина війни» застосовується лише стосовно осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (тобто станом на 2 вересня 1945 р.) було менше 18 років.

По-третє , стосовно дітей, які постраждали від збройної агресії РФ проти України, офіційно застосовується термін «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Порядок набуття цього статусу регулюється постановою Кабміну від 5 квітня 2017 р. №268. Так, спрощено, для економії часу, може використовуватися «дитина війни», проте нормативне визначення – «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

Виплати на дітей, фото: Знай.ua

По-четверте , на сьогоднішній день набуття статусу дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів, не підкріплено наданням окремого виду соціальної допомоги.

Також юристи наголосили, що діти мають право на окремі пільги, наприклад, безкоштовне харчування у навчальних закладах, першочергове зарахування до дошкільних навчальних закладів тощо.

Нагадаємо, з них – житло, з вас – комуналка: українцям безкоштовно роздадуть квартири, хто матиме дах над головою.

Раніше повідомлялося, що українцям обмежили використання банківських карток: більше не дозволять деякі покупки.

Також, податкові нюанси для українців у Польщі: чого слід уникати.