У зв'язку з повномасштабною війною з Росією в Україні запроваджено воєнний стан і відбувається загальна мобілізація, у цей час до армії призивають чоловіків віком від 18 до 60 років, та адвокат Дмитро Франчук пояснив РБК-Україна, чи має право ТЦК вилучати документи у чоловіків.

ТЦК, воєнкоми, мобілізація

Які документи можуть вилучити ТЦК?
За словами експертів, військові не можуть просто так вилучити будь-які документи. Військові мають право вилучати лише речі, пов'язані з проходженням військової служби, зокрема:

  • Військові квитки.
  • Посвідчення про приписку.
  • Тимчасові посвідчення військовозобов'язаних.
  • Інші документи, що підтверджують придатність до військової служби.

Інші документи, такі як паспорти, водійські права та банківські картки, не можуть бути вилучені, оскільки вони не мають відношення до військового обліку.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення

Мобілізованим оголосили важливе нововведення

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Показати ще

Що робити, якщо документи вилучають незаконно?
Юристи радять діяти в таких ситуаціях рішуче:

  • Запитайте чому. Ви повинні запитати відповідальну особу в ТПП, чому вони забирають ваші документи. Попросіть показати документ або наказ, який дає вам таке право.
  • Документуйте події. Якщо є можливість, запишіть розмову або зніміть на відео момент вилучення. Це може бути важливим доказом у майбутньому.
  • Зверніться до поліції. Якщо документи вилучають безпідставно, негайно зверніться до поліції. Ви повинні бути належним чином зареєстровані та отримати письмове підтвердження про реєстрацію заяви.
  • Зверніться зі скаргою до прокуратури або суду. Якщо поліція не виконує вимоги, або якщо потрібні додаткові дії, ви можете звернутися до прокуратури або суду з вимогою повернути документи та притягнути порушника до відповідальності.
  • Зверніться до правозахисної організації. Існує багато правозахисних організацій, які можуть допомогти в таких ситуаціях. Вони можуть запропонувати пораду та допомогу.

У таких ситуаціях важливо знати свої права і не боятися їх відстоювати.

Нагадуємо, кого з українців не чипатимуть на кордоні.

Категорії котрих не забере ТЦК- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляи, замість штрафів повістки, мер обіцяє карати порушників.