Уряд України ухвалив рішення про покращення доступу до соціальних стипендій для студентів установ професійної вищої та вищої освіти, які потрапили до російського полону, були ув'язнені або постраждали від збройної агресії РФ проти України.

Також цей захід поширюється і на їхніх дітей. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики. Рішення почне діяти з 1 січня 2024 року.

Повернення дітей в Україну з російського полону, скріншот: YouTube

З метою спрощення процедури отримання стипендії для дітей учасників бойових дій було оптимізовано перелік необхідних документів.

Важливо, що оптимізація також торкнулася процедури отримання соціальної допомоги для певних категорій осіб.

Популярні новини зараз

Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Показати ще

Це включає в себе особи:

  • з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю,
  • не мають права на пенсію та особи з інвалідністю.

Процедура для отримання соціальної стипендії для осіб, позбавлених волі внаслідок збройної агресії проти України, тепер залежить від витягу з Єдиного реєстру осіб, встановлених у такому положенні.

Діти таких осіб також можуть отримати стипендію, надавши алогічний витяг або копію рішення про встановлення факту позбавлення волі.

Важливо зазначити, що для учасників бойових дій та їхніх дітей достатньо надати довідку про їхню безпосередню участь у бойових діях для оформлення соціальної стипендії, якщо посвідчення УБД ще не оформлене.

Українські діти. Фото: скриншот Youtube

Щодо державної соціальної допомоги, у разі втрати необхідних паперових документів органи соціального захисту населення візьмуть до уваги скановану копію витягу з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або медичного висновку для дітей з інвалідністю.

Ці зміни стали результатом актуальності під час дії воєнного стану, коли випадки втрати паперових документів, необхідні призначення державної соціальної допомоги, стали частішими. Міністерство соціальної політики запропонувало альтернативні варіанти вирішення цієї проблеми.

Ці нововведення спрямовані на спрощення процедур та створення додаткових можливостей для отримання соціальної підтримки в Україні.

А ми нагадуємо, коли піднімуть зарплати: українців розчарували термінами

Раніше ми писали про те, що в Україні скоро почнуть продавати новорічні ялинки: скільки доведеться віддати за живе дерево

Як повідомляв Знай.ua, буде всього три місяці: у ПФУ назвали терміни для поновлення та призначення пенсії