Адаптація дітей до навчання може тривати кілька місяців, проте в прифронтових та прикордонних регіонах цей процес може бути особливо складним через постійний стрес і тривогу.

За словами психологинь Наталії Чуб та Катерини Гольцберг, є ознаки, які свідчать про вдало пройдений період адаптації: дитина загалом не проти йти до школи, може назвати приємні моменти шкільного життя, а також відчуває первинні успіхи в навчанні.

Першокласники. Фото: youtube

Проте не всі діти так легко адаптуються до нових умов. За словами фахівчинь, якщо дитина категорично відмовляється йти до школи, часто скаржиться на фізичні нездужання вранці або ж не може пригадати моментів успіху, це може бути сигналом про дезадаптацію. У таких випадках важливо звернути увагу на поведінку дитини, поспілкуватися з учителем та, за необхідності, звернутися до психолога.

Фахівці рекомендують батькам переглянути розпорядок дня дитини, допомогти їй у розвитку необхідних навичок, а також забезпечити час для вільної гри та відпочинку. У разі складнощів у спілкуванні з однокласниками можна організувати спільні активності з іншими дітьми, що сприятиме налагодженню контактів.

Популярні новини зараз

Бази НЛО вже є на Землі: відомий адвокат розкрив їхнє місцезнаходження

Перші снігопади: українців попередили про погоду

Мінімум – 500 грн, а то й кілька тисяч: пенсіонерам дали шанс отримати додаткові гроші

Пенсіонеру дається 10 днів: держава забере всі виплати

Показати ще

Якщо ж дитині занадто складно адаптуватися, психологи не виключають можливість зміни школи або педагога. У разі крайньої потреби можна розглянути варіант початку навчання наступного року, коли дитина буде більш готова до школи психологічно та емоційно.

Нагадаємо, Міносвіти готує круті зміни для школярів: введуть нові предмети

Раніше ми розповідали, що школярі масово виїжджають з України

Також, військова підготовка та практичні збори: для студентів приготували масштабні зміни