Деякі українці можуть зіткнутися із непередбаченими перебоями централізованого водопостачання. Корінь проблеми – тарифи.

Наприклад, КП "Дрогобичводоканал" накопичив мільйонні борги через те, що в структурі тарифу для населення закладено стару вартість електрики. У Дрогобицькій міськраді б'ють на сполох і попереджають про можливі перебої з водою.

Працівник водоканалу / фото: Freepik

У комунальному підприємстві пояснюють, що з 1 червня 2024 р. регулятор встановив економічно обґрунтовані тарифи для всіх споживачів, крім населення. Однак це не послабило проблеми з боргами, оскільки з червня знову подорожчала електроенергія.

Водопостачання. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Мільйони, знайдені у голови МСЕК Крупи, можуть повернути: заява прокуратури

Тисяча гривень на дорозі не валяється: пенсіонери можуть подати заяву та підняти собі виплати

Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна

Що не можна робити, якщо вас зупинили ТЦК: інструкції від юриста

Показати ще

Так, у чинному тарифі для населення закладено ціну електроенергії на рівні 4,94 гривні за кВт, проте станом на вересень 2024 року реальна вартість електрики для підприємства майже вдвічі вища – 9,47 гривні за кВт. Фактично щомісяця підприємству не вистачає 4 мільйони гривень на оплату електроенергії.

Міськрада звернулася до НКРЕКП із закликом передати право на регулювання тарифів органам місцевого самоврядування, щоб встановити економічно обґрунтовану ціну на воду та водовідведення, і тим самим врятувати водоканал.

Відключення води. Фото: скрін youtube

Якщо ситуація не зміниться, то споживачам слід готуватися до можливих перебоїв із водопостачанням.

"У таких умовах слід готуватися до непередбачених перебоїв водопостачання, які можуть виникнути внаслідок боргів за електроенергію як основного ресурсу виробничої діяльності водоканалу", - йдеться у повідомленні.

Раніше портал Знай повідомляв, українці отримають нові платіжки за воду: грошей знадобиться більше.

Також наш портал інформував, розбіжності у розрахунках, заборгованість чи переплата: як уникнути казусів у комунальних платіжках.

Крім того, ми писали, українців попередили про тарифні зміни: що побачимо у "зимових" платіжках.