Овочі дешевші не там, де ви подумали. Ринок — не завжди найвигідніше місце для покупки.
Часто українці переконані, що ринок — це про "домашнє і дешевше". Але не все так просто. Як розповів віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко, супермаркети здатні пропонувати овочі за нижчими цінами — через великі обсяги продажу, пише Телеграф.
За словами експерта, супермаркет щодня продає близько тонни овочів, тоді як на ринку один продавець — максимум 100 кілограмів. Щоб щось заробити, продавець змушений додавати до кожного кілограму 6–9 гривень, бо має заплатити за місце, вантажника, дорогу та інше.
"Щоб отримати хоча б 600–700 гривень, людина мусить підняти ціну на товар"
Гороскоп на сьогодні 7 грудня: важка неділя Риб, відповідальність Козерогів та втома Левів
Двоетапне зростання тарифів у 2026 році: які суми побачимо у платіжках
Штормити буде сильно і неодноразово: Україну в грудні накриє низка магнітних бур - дати
Графіки відключення світла можуть скасувати
У супермаркетах ціна на ту саму картоплю може бути на 2,5–3 гривні нижчою. Це можливо, бо мережі купують овочі гуртом і одразу великими партіями. Тоді як на ринку на ціну впливають не тільки витрати продавця, а ще й логістика, зберігання, і навіть участь перекупників. Саме вони часто накручують додатково 4–5 гривень ще до того, як товар потрапить на прилавок.
Виходить парадокс — багато хто обирає ринок, щоби зекономити, а натомість переплачує.
"На ринку ціна формується не від бажання нажитися, а через необхідність виживати"
А супермаркет просто працює з іншим масштабом — і це грає на руку покупцям.
Раніше ми повідомляли, ціни підскочать утричі: коли найкраще робити запаси картоплі на зиму?
Можна набирати із запасом: як змінилися ціни на цибулю, моркву та буряк - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, малина та лохина нарівні з делікатесами: експерт розкрив причину захмарних цін.