Ціни на овочі поки не радують, але зниження вже на горизонті. Очікувати здешевлення варто ближче до кінця травня – початку червня, коли з’явиться перший врожай з відкритого ґрунту.
За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, зараз маємо класичну ситуацію - старий врожай вичерпується, а новий ще не надійшов. Попит на овочі залишається стабільним, а ось пропозиція — обмежена. Саме тому овочі борщового набору тримаються на високих позначках, повідомляє Громадське радіо.
Але є й інша важлива причина. Ціни ростуть не на делікатеси, а на найдешевші продукти — овочі, крупи, макарони. Причина криється у зміні структури попиту. Через падіння доходів усе більше представників середнього класу почали купувати те, що раніше обирали малозабезпечені — тобто продукти з нижчого цінового сегменту.
"Ціна — це завжди баланс між попитом і пропозицією"
Якщо раніше середній клас споживав більше м’яса та молока, то зараз перемикається на хліб, овочі, макарони. Це створює тиск саме на дешеві товари — попит зростає, а з ним і ціна.
Дозволили бронювати до 100% працівників: кому більше не загрожує мобілізація
Мають мобілізувати у першу чергу: за ким прийде ТЦК
Травневі доплати: пенсіонерам додадуть 750 гривень, але пощастить небагатьом
Мобілізація чоловіків предпенсійного віку: що роблять ТЦК з чоловіками 50+
Тож різке здешевлення овочів не варто очікувати вже завтра. Але, як тільки вийдуть на ринок перші врожаї з відкритого ґрунту, ситуація повинна змінитися.
Не зважаючи на те, що на Україну напала росія, країна продовжує триматися, а влада робить усе можливе, щоб стабілізувати ринок і підтримати людей у складні часи.
Раніше ми повідомляли, харчуватись стане розкішшю: українців попередили про подорожчання продуктів.
Майже на 20% дешевше: весняне тепло почало збивати ціни на овочі - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, ціни зробили новий ривок: яблука, виноград та банани стали дорогою екзотикою.