Перед різдвяно-новорічними святами в Україні спостерігається традиційне зростання цін на м’ясо. Як прогнозує провідна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець, роздрібні ціни на різні види м’яса можуть зрости до 9%.

За словами експертки, найбільше додадуть у ціні яловичина, свинина та курятина:

Яловичина (ребра та гуляш): +7,6–19,7%, ціни сягнули 168,95–302,40 грн/кг.

Свинина без кісток:

Куряче філе: подорожчало на 9%, до 172,33 грн/кг.

Попри загальне зростання, є і хороші новини для споживачів.

Свинина грудинка, підчеревина, ребра: зниження цін на 4,8–11,3%, нинішня вартість — 165,1–179 грн/кг.

Курячі гомілки та стегна: подешевшали на 3,6–4,9% — 77,4 грн/кг та 112,5 грн/кг відповідно.

Сало: за рік ціна впала на 4,7%, тепер коштує 234 грн/кг.

Ціни на сало, скріншот з відео

Експерти пояснюють, що причиною здорожчання яловичини є скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Зниження пропозиції цього м’яса на ринку стимулює виробників підвищувати вартість. Додатковим чинником є зростання виробничих витрат: ціни на корми, енергоресурси та пальне.

Водночас, збільшення виробництва свинини та курятини у 2024 році призвело до їхньої більшої доступності в торгівельній мережі, що сприяло зниженню цін на ці види м’яса.

Святковий стіл у цьому році обійдеться дорожче, особливо для тих, хто віддає перевагу яловичині та елітним видам свинини. Однак для любителів курятини є певний оптимізм — частина продукції залишилася доступною за минулорічними цінами.

Нагадаємо, українці можуть заощадити на новорічному столі: 10 порад для бюджетного свята

Раніше ми розповідалии, що яйця ризикують стати новою валютою: магазини підозрюють у штучному завищенні цін

Також, "мівіна" не врятує - кіло крупи вже по 72 грн: супермаркети змінили ціни рису, гречки та вермішелі