Під час початку війни держава відмовилася від штрафів і покарань за несплату комунальних боргів, але ці пільги з часом були скасовані. Зараз, коли оплата комунальних послуг знову стала обов'язковою, багато домогосподарств продовжують накопичувати борги. Сумарно українці винні державі близько 200 мільярдів гривень. Що чекає на боржників?

За даними статистики, лідером за кількістю боржників є Дніпропетровська область. Місцеві мешканці винні за комунальні послуги понад 1,3 мільярда гривень. Комунальні підприємства регіону вже активно подають позови до суду, але боржники не поспішають розраховуватися. Директор КП "Теплоенерго" Дніпровської міськради Андрій Клименко заявляє, що без оплати за газ комунальники не зможуть забезпечити нормальні тарифи для населення і підготуватися до опалювального сезону.

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Уряд вже розробляє законопроєкти, які дозволятимуть обмежувати права боржників. Одні з найбільш ймовірних обмежень — це заборона на реєстрацію автомобіля, продаж або дарування нерухомості. Однак це ще не найгірші сценарії.

Юристи попереджають: в разі, якщо сума заборгованості перевищує 20 мінімальних заробітних плат (близько 160 тисяч гривень), можливе арештування й конфіскація рухомого та нерухомого майна. Це крайній захід, який застосовуватиметься лише у виняткових випадках, але загроза втратити майно — цілком реальна.

Популярні новини зараз

Польща пропонує скасувати допомогу біженцям: чоловіків – на фронт, жінок – піднімати економіку України

Пенсія буде меншою за 5 тисяч гривень: кому з українців загрожують низькі виплати

"Мені пощастило, що в мене є гроші": як ухилянтам вдається оминати масштаби мобілізації

Дівчинку відвезли до лікарні з власного похорону: родичі прийшли попрощатися, а вона стиснула їхні руки

Показати ще

Не всім українцям доведеться виплачувати свої борги самостійно. Держава планує списувати заборгованість найвразливішим категоріям населення — тим, хто втратив майно через бойові дії або постраждав від війни. Для решти боржників найкращим варіантом стане реструктуризація боргу. Тобто вони зможуть сплачувати заборгованість частинами, але повністю уникнути виплат не вдасться.

Нагадаємо, платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок

Раніше ми розповідали, що кількість постачальників газу скоротилася: чи будуть зміни у рахунках українців

Також, графіки відключень: коли українців знову переведуть на погодинне електропостачання