Народна депутатка Юлія Гришина запропонувала зменшити кількість предметів для складання на Національному мультипредметному тесті (НМТ) у 2025 році. Ця ініціатива була озвучена під час засідання Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Вона зазначила, що під час обговорення законопроєкту №12053, який вносить зміни до законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2025 року, комітет рекомендував провести НМТ за минулорічною моделлю. Це означає, що абітурієнти складатимуть три обов'язкові предмети і один предмет на вибір, пише Гришина на своїй сторінці у Facebook.

Юлія Гришина: джерело: Facebook

Однак Міністерство освіти та науки (МОН) розглядало можливість збільшити кількість предметів до п’яти. Гришина пояснила, що це не є доцільним, враховуючи тривалі кризові періоди, які вплинули на освіту в Україні- три роки пандемії COVID-19 і вже третій рік повномасштабної війни. За її словами, результати НМТ погіршуються щороку, а також значно зростають освітні втрати і відтік абітурієнтів за кордон. Як приклад, цього року кількість вступників на бакалаврат зменшилася на третину порівняно з 2023 роком.

НМТ. Фото: Youtube

Популярні новини зараз

Жінки мають готуватися до мобілізації: застосування знайдуть усім - експерт

До армії візьмуть не всіх: кого не торкнеться мобілізація і ТЦК

Графіки відключень: коли українців знову переведуть на погодинне електропостачання

Готуйте щонайменше 10 000 грн: "Нафтогаз" запропонував українцям оновити лічильники

Показати ще

Депутатка підкреслила, що в нинішніх умовах ключове завдання — зберегти українську систему освіти і підтримати дітей у ній. Вона вважає, що підвищення вимог до вступу не допоможе досягти цієї мети, тому утрималася від голосування за законопроєкт.

На думку Гришиної, зусилля варто спрямувати на створення безпечних умов для навчання, поліпшення якості освіти та захист українських дітей.

Варто зазначити, що законопроєкт №12053 ще має бути затверджений Верховною Радою. Після цього Міністерство освіти і науки затвердить нові правила прийому до вищих навчальних закладів, які будуть використовуватися під час вступної кампанії 2025 року.

Раніше ми повідомляли, випускникам 2025 року готують великі зміни.

Школярам готують великі зміни на НМТ- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, учнів звільнять від ДПА.