Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Після підвищення до 4,32 грн за кВт*год у червні вартість електрики не повинна змінитися до травня 2025 року.

Проте, вже сьогодні кожен українець може платити за струм за іншою ціною. 2,64 грн – для тих, хто користується електричним опаленням, та 2,16 грн – для тих, хто купив спеціальний лічильник та використовує струм у певний годинник.

Цього разу наші шановні читачі дізнаються, які правила діють в Україні, як змінити тариф, а також, що потрібно знати кожному споживачеві.

Тарифи світло. Фото: скрін youtube

Чи переглянуть тарифи в Україні? Чи платять 4,32 грн за кВт*год?

В Україні для населення діє загальний тариф: 4,32 грн. за кВт*год. Проте трапляються випадки, коли платити можна менше. Це стосується двох випадків. При цьому для переходу на спеціальні тарифи необхідно подати заяви, а в деяких випадках пройти певну процедуру.

Популярні новини зараз

Тисяча гривень на дорозі не валяється: пенсіонери можуть подати заяву та підняти собі виплати

За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами

Чоловік прожив все життя з трьома статевими членами: ось, що виявили медики нижче його поясу

Хвороби, які не врятують від мобілізації: кого все ж призвуть до армії з листопада

Показати ще

Така норма діє з 1 жовтня до 30 квітня на обсяг електроенергії у розмірі 2 тис. кВт*год на місяць. Такі українці можуть платити за струм за тарифом 2,64 грн за кВт*год. Однак, якщо витратити за місяць 2001 кВт*год струму, то за весь обсяг доведеться платити вже за тарифом 4,32 грн. В результаті за 2000 кВт * год можна сплачувати 5280 грн. А за 2001 кВт*год – вже 8644,3 грн.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Це правило має заохочувати українців, які мають електричне опалення, витрачати не більше ніж 2 тис. кВт*год. Тут слід зазначити, що скористатися пільговим тарифом на опалення можуть не всі українці. У технічному паспорті на квартиру чи будинок має бути зазначено, що тип опалення є електричним. Якщо у вас є централізоване опалення та, наприклад, електрична тепла підлога, або якщо у вашому будинку за проектом має бути централізоване опалення, але воно чомусь не працює, пільгового тарифу не буде.

"Потрібно розуміти, якщо в приватному будинку просто відсутнє пічне опалення або газовий котел, камін і т.д., а фактично є тільки електрокотел, або коли в багатоквартирному будинку немає централізованого опалення з якихось причин і люди зробили собі "теплі підлоги" , але не дотримувалися встановленого порядку облаштування електрообігріву, то для них ці пільгові ціни не діятимуть", – йдеться у роз'ясненні директора ТОВ "Волиньелектрозбут" Оксани Гентіш.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Тобто перейти на тариф у 2,64 грн за кВт*год можна лише в ситуації, коли в енергетичному паспорті на об'єкт зазначено, що квартира чи будинок мають опалювати електроенергію.

Будь-який українець має право купити багатозонний (дво- чи три-) лічильник і платити за електроенергію частини доби за спеціальним тарифом. Для цього необхідно звернутися до постачальника струму та замовити підключення багатозонного лічильника. Прийде заплатити і за лічильник. Процедура переходу на багатозонний тариф може тривати кілька тижнів.

Отже, із двозонним тарифом у період з 23:00 до 07:00 можна платити за струм удвічі менше – 2,16 грн. А з тризонним лічильником діють три тарифи:

- тариф з 23:00 до 07:00 (ніч) - 1728 грн за кВт/год;

- тариф з 7:00-8:00/11:00-20:00/22:00-23:00 (напівпіковий) – 4,34 грн за кВт*год;

- тариф із 8:00-11:00/20:00-22:00 (піковий) – 6,48 грн за кВт*год.

Трехзонний лічильник слід встановлювати, тільки якщо у вас значне споживання і ви можете контролювати цей період, наприклад, не користуватися струмом з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. Щодо двозонного лічильника. Один із постачальників електроенергії пропонує продаж двозонного лічильника з урахуванням вартості доставки та навіть установки під ключ у розмірі 4099 грн.

Припустимо, що щомісяця ви в середньому споживаєте 300 кВт * год електроенергії. Платіж за чинним тарифом становить 1296 грн. Якщо ви встановите двозонний лічильник, 100 кВт*год споживатимете вночі та 200 кВт*год – вдень, щомісячний платіж скоротиться до 1080 грн. Тобто щомісяця ви заощаджуватимете 216 грн.

Лічильник світла, скріншот: Facebook

У такому разі й за умови, що тариф не зміниться, купівля та встановлення двозонного лічильника повністю окупиться за 19 місяців (тобто 1,5 роки). Однак, якщо тариф на електроенергію за цей період знову зросте, то період окупності скоротиться. Також варто враховувати, що ви можете знайти двозонний лічильник за 1,5 тис. грн (вартість залежить від характеристик виробника).

Чинний тариф на електроенергію встановлено до травня 2025 року (це прописано у постанові уряду). Далі рішення прийматимуть з огляду на цілу низку факторів: ситуація в енергосистемі, вартість електроенергії на європейському ринку, ситуація в країні, можливість бюджету компенсувати тариф, який буде нижчим за собівартість генерації та доставки струму тощо.

Нагадаємо, чи вистачить українцям газу взимку: у "Нафтогазі" зробили важливу заяву.

Раніше повідомлялося, "Миколаївоблтеплоенерго" підписало контракт з потенційним шахраєм.

Також, ЄС погрожує припинити постачання електроенергії в Україну: поставили жорсткі вимоги.