У цей день вшановується пам'ять преподобного Савватія Соловецького. Інші назви свята: "Савватій", "День Савватія", "Бджільник" .

На Русі у цей день закінчувалася бджолина дев'ятина, яка тривала з 19 вересня.

Також, 27 вересня за новим церковним календарем згадують мученика Калістрата та його дружину.

Здавна вважали Саватія та Зосиму покровителями бджіл, тому сьогодні закінчували прибирати вулики у тепле місце на зиму. Бджоли восени заліплюють льоток, і тому можна передбачити погоду. Якщо він заліплений щільно, зима буде холодною, а якщо довго залишається відкритим, то зима порадує теплом.

Популярні новини зараз

Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата

Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка"

Пенсіонери отримають надбавку з жовтня

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Є повір'я, що сьогодні матка бджіл забирає ключі від літа в теплі краї. Дітей просять помолитись Саватію. І бортництво, і бджільництво вимагають особливої ​​моральної чистоти, а хто може бути чистішим за маленьку дитину? А ось іншу роботу робити не можна, бо це вважається гріхом. Та й усе, що зробите, не піде на користь.

Збирають сьогодні яблука, осінні сливи, поки що немає буйних вітрів, сильних дощів та заморозків. День добре підійде для закупівлі фруктів, овочів, домашнього начиння, одягу та прикрас. Але в ліс не ходіть. Сьогодні можна в ньому заблукати. Але якщо треба піти, то візьміть із собою пиріжок і залиште його на пеньку, як частування Льошому. Якщо ви торговець, зберіть у полі колоски і сховайте вдома в затишному місці, тоді торгівля буде прибутковою.

Ярмарок, Київ

Жінкам слід піти на світанку до річки, взяти із собою хліб і кисіль, зробити коло, у середину якого стає найстарша жінка і тримає хліб у руках. Інші співають пісні та танцюють, а старша просить Богоматір подарувати щастя та позбавити місто від прикрощів. Далі хліб потрібно розламати на кілька шматків, по одній кожній жінці. Ними потім годують худобу, щоб у будинку оселилися достаток та добробут.

Що не можна робити 27 вересня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, виступає проти заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти тим, хто просить допомоги.

За народними прикметами сьогодні не слід давати і брати гроші в борг, а також ходити в ліс – є ризик заблукати. Забороняється працювати - за повір'ям, будь-яка праця, не пов'язана з бджільництвом, приречена на провал.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано , погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.