Українські фермери почали активно розпродувати запаси моркви, що спричинило зниження цін. Водночас більшість овочів із "борщового набору" продовжують дорожчати. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Морква в Україні надходить у продаж у середньому на 10% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Діапазон цін коливається від 25 до 32 гривень за кілограм.
Як зазначають самі фермери, через досить теплу зиму якість продукції в холодильниках дрібних господарств стрімко погіршується. Це змушує виробників активно розпродувати запаси. Збільшення пропозиції моркви над ринком призвело до зниження цін.
Гороскоп на сьогодні, 9 травня: несподівані новини, внутрішні конфлікти і шанс усе змінити
Буде дуже важко: українців попередили, сунуть важкі часи
Українцям ускладнять вихід на пенсію: коли введуть нові умови
Інформацію про ухилянтів здають у ТЦК: звідки повідомлятимуть щомісяця
Однак, попри здешевлення, вартість моркви в Україні в середньому в 3 рази вища, ніж в аналогічний період минулого року. Водночас аналітики вважають, що ціни на моркву можуть знижуватись і надалі, якщо торгівельна активність залишатиметься невисокою.
Інші овочі дорожчають
Більшість овочів в українських магазинах продовжують активно дорожчати. Не стали винятком навіть буряки і цибуля, ціни на які в попередні місяці були досить стабільними.
Так, середня вартість буряків у супермаркетах зросла з 24,13 до 27,23 гривні за кілограм, а в деяких торгових мережах цінник уже сягає 37 гривень за кіло.
В той самий час цибуля збільшилася у вартості на 1 гривню та в середньому пропонується по 16,50 гривні за кілограм.
Раніше портал Знай повідомляв, захмарні ціни на продукти: коли закінчиться активна фаза подорожчання.
Також наш портал інформував, нові ціни на ковбасу та сир: бутерброд тепер делікатес.
Крім того, ми писали, весняні ціни б'ють рекорди: як змінилася вартість яблук, бананів та винограду.