В Україні на безкоштовне харчування для учнів початкових класів Кабмін виділив 2 млрд. грн. Це частина реформи шкільного харчування, яку проводять із ініціативи першої леді Олени Зеленської. Незважаючи на війну, в Україні модернізують їдальні та будують центри для перенавчання кухарів.
В Україні працюватиме підземний харчоблок. Все, щоб кухарі могли готувати шкільний обід, не перериваючись на тривоги. І це в Україні вже є тенденція.
Про це стало відомо завдяки інформації із сюжету одного з українських телеканалів.
"Деякі проєкти одразу передбачають приготування їжі фактично у цокольному приміщенні, під землею. І це залежить від того, хто проектує і хто одразу думає про безпеку. Якщо ми говоримо про фронтові, прикордонні території там особливо це відчувається", - каже заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків.
Будуть великі штрафи: з якого віку юнаків чекають у ТЦК
Гороскоп на 23 листопада для всіх знаків Зодіаку: Близнюки рулюватимуть суботою, Скорпіонів все-таки виведуть із себе
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Цього року на модернізацію майже 2 сотень таких об'єктів уряд виділив 1,5 мільярда гривень. І ще 2 мільярди – щоб учні початкових класів їли безкоштовно. Втім, суть реформи – перехід на здорове харчування стосується як малечі, так і підлітків.
В одному із садочків на Одещині майже сотню маленьких клієнтів годують 4 рази на день.
"Найбільше дітки наші люблять борщ, суп із грінками гороховий та суп із галушками дуже люблять", - каже кухар Олена Мазуркевич.
Здорове меню – це сезонні овочі та фрукти, м'ясо на пару. А ще мінімум солі та цукру. Саме цьому хочуть привчити українських дітей у школах та садах.
"Ми повинні починати закладати ази здорового харчування на найнижчому рівні. Хочемо через здорові звички дітей змінити повністю культуру харчування у наших дорослих", - каже голова МОЗ Віктор Ляшко.
Багато шкільних кухарів працюють ще за радянськими рецептами. Щоб перевчити їх в Україні, створили так звані кулінарні хаби. На Одещині таких три. Навчають тут нову техніку, яка згодом має з'явитися у кожному закладі.
"Не треба вже набирати воду о 5-й ранку і ставити її на плиту і чекати поки сорок літрів закиплять. Тут неймовірно прискорюється час приготування, набагато легше фізично", - каже майстер виробничого навчання Одеського центру профтехнічної освіти Вікторія Ігнатенко.
Нагадаємо, канікули чи дистанційка: як навчатимуться школярі після новорічних свят.
Раніше повідомлялося, батьків школярів змусять платити штрафи: сума сягатиме 1700 гривень.
Також, удома учня справила справжній фурор: вчитель знизив оцінку, а батьки пішли до суду.