У Львові готуються до змін у шкільній освіті, які передбачають створення окремих ліцеїв для старшокласників та оновлення структури шкільної мережі.

Ця реформа має на меті адаптувати навчання до сучасних викликів, адже нинішні учні часто не досягають базового рівня знань у математиці, читанні та природничих науках, що показали дослідження Pisa-2022. Крім того, старшокласники стикаються з великим тиском через велику кількість предметів (більше 15), що ускладнює вибір майбутньої професії, пише Львівська міська рада.

Школярі 11 класу. Фото: вільні джерела

Профорієнтація у школах часто має формальний характер, і це заважає дітям чітко визначити свій подальший шлях. Для вирішення цієї проблеми у Львові розпочинають реформу, яка до 2027 року змінить систему шкільної освіти по всій Україні.

Школа. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

До армії візьмуть не всіх: кого не торкнеться мобілізація і ТЦК

Опалення буде гіршим: українцям краще зробити це швидше

Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури

Мінімум – 500 грн, а то й кілька тисяч: пенсіонерам дали шанс отримати додаткові гроші

Показати ще

Школи будуть розділені на три типи:

  • для учнів 1-4 класів,
  • для учнів 1-9 класів,
  • академічні та професійні ліцеї для учнів 10-12 класів.

Ця модель дозволить учням після 9 класу обирати напрямок навчання, що допоможе краще підготуватися до обраної професії. Планується, що такі ліцеї матимуть сучасну технічну базу, професійних викладачів, а учні зможуть обирати предмети відповідно до своїх інтересів і кар'єрних планів.

Як зазначив начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк, до 2027 року школи, які мають старші класи, втратять їх, а учні будуть переведені до спеціалізованих ліцеїв. У таких ліцеях навчатиметься від 800 до 1200 учнів, що дозволить їм отримувати глибокі знання у вибраному напрямку.

Реформа вже почала впроваджуватись у Львові, і місто активно веде комунікацію з освітянами, батьками та учнями, щоб забезпечити поступовий і зрозумілий перехід до нової системи навчання.

Раніше ми повідомляли, Міносвіти оновило систему оцінювання.

Школярам оновили навчальну програму- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, Міносвіти готує круті зміни для школярів.