Вихід на пенсію — важливий крок, і щоб отримати гідні виплати, варто знати, як обрати найкращі роки для обчислення пенсії. Якщо у вас достатньо страхового стажу, ви можете вплинути на розмір своєї пенсії, обравши періоди з більш високою зарплатою.

Які роки враховуються при розрахунку пенсії?

Пенсійний фонд України використовує для обчислення зарплату за весь страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року. Проте, якщо у вас є вигідніші роки до цієї дати, ви можете додати до розрахунку ще 5 років на вибір з періоду до 30 червня 2000 року.

Згідно із законом, для розрахунку пенсії враховується заробітна плата, зазначена в системі персоніфікованого обліку, починаючи з 1 липня 2000 року. Але ви маєте можливість вибрати п'ятирічку з будь-якого часу до цієї дати, щоб підвищити свою пенсію.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Готуйте щонайменше 10 000 грн: "Нафтогаз" запропонував українцям оновити лічильники

Перші снігопади: українці попередили про погоду

Облави ТЦК: розкрили, як планують маршрути

Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка

Показати ще

Як обрати найкращі роки?

Щоб ваші виплати були максимальними, варто обирати ті роки, коли ваша зарплата була найвищою. Це можуть бути будь-які 5 років до 2000 року, головне — щоб ці місяці були для вас найбільш вигідними.

Після 2000 року обчислення ведеться автоматично на основі всіх даних про вашу зарплату, і оптимізація вже визначить найкращі місяці для підрахунку.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Що радять спеціалісти?

У Пенсійному фонді України рекомендують обирати ті періоди, коли ваші доходи були найбільшими, адже саме вони можуть вплинути на розмір щомісячних виплат. Спеціалісти також враховують коефіцієнти заробітку за кожен рік, щоб визначити максимально вигідну суму для пенсії.

Тому при виборі 5 років до 2000-го, варто обирати ті, що були найбільш прибутковими.

Раніше ми повідомляли, пенсійний фонд застеріг стареньких.

Комусь збільшать виплати, а комусь взагалі не заплатять, які зміни приготували пенсіонерам- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, виплату пенсій можуть призупинити, у ПФУ назвали причини.