У березні 2025 року в Україні знову підвищуватимуть пенсії – обіцяють майже на 17%. В уряді вже підтвердили, що все за планом і закон буде дотримано. Питання лише в точних цифрах, які стануть відомими ближче до березня, коли буде підраховано інфляцію та зростання зарплат.

Зараз прогнози такі, повідомляє OBOZ: якщо інфляція у 2024 році становитиме 8,5%, а середня динаміка зарплат за три роки буде 12,7%, то збільшення до пенсій у 2025 році може становити близько 16,95%.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Але тут важливий момент: індексуватимуть так звану "голу пенсію" – це базова сума без жодних надбавок. Наприклад, якщо ваша мінімальна пенсія зараз 3200 грн (з урахуванням усіх добавок), але за формулою вам нараховано 3000 грн, то збільшення буде на 16,95% саме до цих 3000 грн.

Тобто ваша надбавка складе близько 508 грн , і в результаті ви отримуватимете 3508 грн. Але це не 17% від 3200, а лише близько 9,6%.

Крім того, є обмеження. Максимальне збільшення від індексації – не більше 1,5 тис. грн. А якщо розрахункова сума збільшення менше 100 грн, то додадуть все одно мінімум сотню.

Популярні новини зараз

Військові обурені заявою Порошенка про начебто оборону ним Києва: «Має вибачатись перед сім’ями загиблих!»

Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка

Понад 11 000 гривень на дитину: в Україні почнуть виплачувати нову допомогу

За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами

Показати ще

Але це стосується не всіх: хто має пенсію відносно нову, перерахунок не торкнеться.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

Також 2025 року мінімальна пенсія в Україні залишиться на рівні 2361 грн – і це явно не додасть радості пенсіонерам. Особливо постраждають ті, кому за 75, адже з віком дедалі складніше працювати чи навіть доглядати свою ділянку. За словами демографа Людмили Черенько, саме люди похилого віку перебувають у зоні найбільшого ризику бідності.

Хоча індексація пенсій планується, це не вирішить головної проблеми: старіння пенсій. Чому так? Все через те, що для розрахунку пенсій враховують середню зарплату за останні три роки. Це означає, що ті, хто вийшов на пенсію 10 років тому, навіть із постійними індексаціями отримують менше, ніж ті, хто виходить на пенсію зараз із таким самим стажем та зарплатою. Різниця може сягати 60%.

гроші

Заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак підтвердила, що пенсіонери, які вийшли на пенсію у різний час, можуть отримувати зовсім різні суми, незважаючи на однаковий стаж та доходи. Тому в майбутньому можливі зміни у системі – можливо, замість розрахунку із зарплати запровадять пенсійні бали, які оцінюватимуться у фіксовану суму.

Але головна проблема – чи вистачить грошей у Пенсійному фонді на такі нововведення?

Поки що реформа на стадії обговорення, а бідність серед пенсіонерів продовжує зростати. Без серйозних змін молодь все менше мотивована брати участь у пенсійній системі, адже низькі пенсії не дають впевненості у майбутньому.

Нагадаємо, українських пенсіонерів попередили про "колючі" штрафи: кого покарають насамперед

Раніше ми писали про те, як повернути субсидію, якщо її скасував ПФУ: українцям дали шанс

Крім того, Знай.ua повідомляв, ПриватБанк знизив тарифи і скасував комісії: кого торкнуться нові умови