Цього дня православна церква згадує святого великомученика Артемія Антіохійського.

Інші назви свята: "Артемій", "День отаманів", "День поминання всіх покійних".

Цього дня моляться святому Артемію, щоб він захистив від випадкової смерті та різних хвороб. У храм потрібно принести дари, зазвичай приносять продукти. Потрібним, які сидять біля воріт церкви, потрібно подати милостиню після виходу. Якщо цього не зробити, то й Артемій не дослухається вашої молитви. Але також це Дмитрівська батьківська субота. Тому треба піти до храму ще й щоби згадати померлих, особливо якщо це батьки. Також можете сходити на цвинтар до могил близьких та рідних. Хоча в крайньому випадку можна згадати і вдома.

Це був день вовчих повір'їв, бо вони починають наближатися з лісу до людських жител. Тому є повір'я, що людину, яка народилася цього дня, охороняє вовчиця. Йому навіть намагалися повісити на шию вовчий ікло. Його носять до повноліття. Потім зберігають у потайному місці, щоб його ніхто не вкрав і не торкався. Такий талісман захищає господаря від багатьох бід. Але ще вірять, що іменинники можуть розуміти мову птахів та тварин.

Популярні новини зараз

Це було ясно ще у минулому столітті: відомий провидець розповідав про війну в Україні

Залужний розкритикував мобілізацію: досі принципи з часів Петра I

Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна

Затримали після оновлення даних у "Резерв+": адвокат розповів, як діє ТЦК

Показати ще

Слід цього дня ще полагодити паркан, щоб він пережив зиму та захистив будинок. А ще є повір'я, що через дірки у паркані можуть протікати фінанси та щастя. Тому господар із гарним парканом матиме забезпечене життя. А ось головна їжа цього дня – квашена капуста з бульбами вареної картоплі.

Ще можна провести ритуал із капустою для грошей. Візьміть капусту, моркву та сіль. Можна додавати й інші інгредієнти, але загалом має бути не менше трьох, але й не можна залишатися овочам після засолювання. Візьміть найбільшу купюру в будинку і загорніть у тканину з оксамиту чи атласу. Потім покладіть її в сіль, яку використовуватимете для закваски. Так вона просочиться енергією грошей. Через кілька годин дістаньте купюру та покладіть у тканини на тарілку. Зверху поставте ємність із приготовленою капустою для закваски і скажіть: «Капуста кваситься, гроші зростають. Пустить вона сік, підуть фінанси на користь. Купюра дасть приплід, багатства буде не в рахунок». Купюра має так лежати, доки капуста не приготується. Коли будете їсти першу ложку, скажіть: "Капуста в роті, грошей дай мені безліч" . Цю купюру намагалися не витрачати протягом 40 днів, оскільки якщо це зробити раніше, то виникала загроза, що ритуал не спрацює.

Квашена капуста, кадр з відео

Що не можна робити 20 жовтня

У православне свято 20 жовтня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також лінощів, заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

У народі вважається, що сьогодні не можна веселитися надмірно, а також не радять робити пропозицію та грати весілля - шлюб буде коротким.

Нагадаємо, що Покровська, Димитрієвська та Михайлівська: коли відзначають батьківські суботи у 2024 році за новим календарем.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.