Міністерство соціальної політики України анонсувало поетапне збільшення пенсій для українців. Перший етап підвищення пенсійних виплат заплановано на березень 2025 року, а другий — на літо. Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час ефіру телемарафону "Єдині новини".

У березні пенсії будуть проіндексовані з урахуванням рівня інфляції та зростання середньої зарплати. За словами Жолнович, незважаючи на скорочення бюджетного трансферу, кошти для індексації знайдуть, і особливу роль у цьому відіграє зростання надходжень від Єдиного соціального внеску (ЄСВ). Військові, які отримують високі зарплати, роблять значні внески, що збільшує доходи Пенсійного фонду.

Міністр Мінсоцполітики Оксана Жолнович. Фото: скриншот Facebbok

Кому підвищать пенсії влітку 2025 року

Літнє підвищення пенсій буде пов'язане з пенсійною реформою, яку планують ухвалити у Верховній Раді. Це збільшення торкнеться пенсіонерів, які вийшли на пенсію раніше, і чиї виплати зараз є нижчими порівняно з тими, хто мав схожий стаж і працював на аналогічних посадах, але пішов на пенсію пізніше. Розмір цього підвищення залежатиме від трудового стажу та сплачених внесків до ЄСВ.

Популярні новини зараз

Рейди у публічних місцях: на що не має права ТЦК та поліція

Військові обурені заявою Порошенка про начебто оборону ним Києва: «Має вибачатись перед сім’ями загиблих!»

Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна

Що не можна робити, якщо вас зупинили ТЦК: інструкції від юриста

Показати ще

Верховна рада приймає закон

Зростання виплат, чи відчули пенсіонери покращення?

Хоча середня пенсія у жовтні 2024 року зросла на понад 9% порівняно з попереднім роком, реальний вплив цього підвищення відчули не всі пенсіонери. З урахуванням інфляції фактичне зростання склало лише 0,7%.

Пенсіонер з грошима

Як пояснив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, хоча річне підвищення не є значним, воно все ж дозволило компенсувати частину зростання споживчих цін. Особливо це стало можливим завдяки перерахунку пенсій у березні 2024 року.

Данило Гетьманцев, фото з вільних джерел

Гетманцев також надав статистику щодо розподілу пенсійних виплат в Україні:

  • 25,8% пенсіонерів отримують до 3 тисяч гривень;
  • 35,9% мають пенсії від 3 001 до 5 тисяч гривень;
  • 25,6% отримують від 5 001 до 10 тисяч гривень;
  • 12,7% пенсіонерів мають виплати понад 10 тисяч гривень.

Фінансовий стан Пенсійного фонду залишається стабільним, підтвердив Гетманцев. Надходження від Єдиного соціального внеску у першому кварталі були нижчими за план на 1,9%, проте у другому та третьому кварталах вдалося не лише наздогнати, але й перевиконати план зі збору коштів для Пенсійного фонду.

Раніше ми повідомляли, як пенсіонерам отримати пенсію наперед?

Пенсіонерам платитимуть додаткові 2 400 гривень щомісяця- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, ПФУ прозвітував про нові розміри виплат.