Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла.

Інші назви свята: "Лука", "День святого Луки", "Лука Голодний".

Цибуля була особливою стравою цього дня, намагалися їсти її якомога більше. Часник та інші гострини теж включали до страв. Вважалося, що вони можуть позбавити багатьох хвороб. А святому Луці молилися про добрі стосунки в сім'ї, любов між подружжям, просили допомоги ще рибалки та городники.

Маленьким дітям теж давали цибулю, хоч трохи, щоб вони весь рік не хворіли. Немовлятам просто капали трохи цибульного соку в молоко. Жінкам можна протерти обличчя цибульним соком, щоб повернути молодість та красу. Голову теж можна помити водою з пюре сирої цибулі, щоб волосся було сильним і блискучим.

Популярні новини зараз

Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки

Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа

У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль"

Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу

Показати ще

Це останній день, коли осика та дуб скидають листя. Є повір'я, що можна загадати бажання, стати під деревами і чекати поки впаде листочок. Тоді бажане здійсниться. Якщо ж ви ловите рибу в морі, то можете попросити апостола Луку про хороший улов і захист від потоплення.

Найчарівніша їжа 18 жовтня – пиріжки. Їх треба пекти зі словами побажаннями для близьких. Їх нагодуйте потім ними. Побажання скоро здійсняться. Також постарайтеся не пити цього дня алкоголь.

Домашні пиріжки. Фото Instagram

Що не можна робити 18 жовтня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. У православне свято 18 жовтня не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

У народі вважається, що сьогодні не можна позичати гроші - до скандалів у сім'ї, і свататися - до швидкого розставання. Також не радять на Луку позичати сіль – кажуть, що разом із нею можна віддати фінансове благополуччя. Але якщо забули, то треба взяти цибулину, макнути її в сіль і з'їсти. Тоді щастя знову буде із вами.

Нагадаємо, що Покровська, Димитрієвська та Михайлівська: коли відзначають батьківські суботи у 2024 році за новим календарем.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.