2024 року на українців чекає підвищення податків, у тому числі й військового збору. Із зарплат утримуватимуть уже не 19,5%, а 23%, а це стосується всіх – і звичайних працівників, і великих підприємств, на кшталт автозаправок чи банків.

Цей крок схвалила Верховна Рада 10 жовтня, і зміни набудуть чинності вже цього року. Однак це не кінець – у 2025 році, якщо грошей у бюджеті не вистачатиме, податкові ставки можуть знову переглянути.

Голова парламентського комітету з фінансів Данило Гетьманцев в інтерв'ю для "Економічної правди" розповів, що влада довго думала, який податок підвищувати: військовий збір чи ПДВ.

відшкодуваня ПДВ

За його словами, обидва варіанти могли б принести порівняні гроші до казни – підвищення військового збору на 1% додало б близько 30 мільярдів гривень, а збільшення ПДВ дало б 45-46 мільярдів. Але ПДВ має один великий мінус – він може прискорити інфляцію.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам платитимуть додаткові 2400 грн щомісяця: як скористатися новою програмою

Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки

211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз"

В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн

Показати ще

"По-перше, по білому або небілому бізнесу: всі податки в країні сплачує білий бізнес. І ПДВ також сплачує той, хто продає в білу. Якщо ти завозиш iPhone з-за кордону "в чорну", то ти не платиш ПДВ. І тому питання про те, яке з цих податків абсолютно білий – досить маніпулятивне, тому що і там, і там є чорна частина", – сказав він.

Бізнес почнуть посилено перевіряти

У той же час Міжнародний валютний фонд (МВФ) активно підтримує ідею підняти податки, і, можливо, вже у 2025 році питання підвищення ПДВ знову стане актуальним. Гетьманцев сказав, що якщо витрати у державному бюджеті значно збільшаться між першим та другим читаннями бюджету-2025, влада може знову повернутися до обговорення цього податку.

Тож, схоже, українцям варто готуватися до нових "сюрпризів", оскільки бюджетні потреби країни можуть продовжити зростати.

Нагадаємо, м'ясо на столі стане розкішшю: Україну сколихне серйозне подорожчання

Раніше ми писали про підняття податків та долю зарплат: чи зможуть українці отримати хоч якусь компенсацію

Знай.ua повідомляв, як отримати недовиплачену пенсію: знадобляться ці документи