Наразі в Україні тарифи на опалення залишаються незмінними, проте існує побоювання, що через фінансові проблеми підприємств теплопостачання їх доведеться підвищувати. Якщо уряд не зможе виконати свої зобов’язання щодо компенсації різниці в тарифах, місцеві органи влади можуть бути змушені прийняти рішення про їх збільшення.

Тариф на теплопостачання встановлюється Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) або місцевими органами. Про це повідомляє 24ТВ.

Опалювальний сезон в Україні зазвичай починається 15 жовтня, якщо середньодобова температура тримається на рівні +8°C протягом трьох днів. У Києві тепло подадуть в першу чергу в дитячі садки, школи та лікарні. У Дніпрі та інших містах старт сезону також залежатиме від погоди.

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, включаючи опалення та газ, ціна якого наразі становить 7,96 гривні за кубометр. Експерт Олександр Слобожан підкреслив, що якщо уряд не компенсуватиме різницю в тарифах для підприємств, місцеві ради можуть бути змушені підвищити тарифи, щоб уникнути банкрутства теплопостачальних компаній.

опалювальний сезон в Україні, фото Pxhere

Популярні новини зараз

Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка

Чоловіки вигадали нові умови проходження ВЛК: лікарі не зможуть проігнорувати

Затримали після оновлення даних у "Резерв+": адвокат розповів, як діє ТЦК

Що не можна робити, якщо вас зупинили ТЦК: інструкції від юриста

Показати ще

Серед факторів, що впливають на тарифи, є ціна на газ, електрику, заробітні плати та обов’язкові платежі. Слобожан зазначив, що у 2023 році органи місцевого самоврядування отримали 64% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), але на наступний рік Кабмін планує зменшити цю частку до 60%.

Це означає, що більшість муніципалітетів не зможуть належно фінансувати теплопостачання. Наразі з кожної гривні, сплаченої за тепло, 65 копійок відправляються на рахунки НАК "Нафтогаз", залишаючи підприємствам лише 35 копійок для покриття витрат.

Нафтогаз, фото з пресслужби

З 1 жовтня стартувало нарахування субсидій. Подати заяву можуть громадяни з низьким доходом, ВПО та інші категорії. Адвокат радить боржникам домовлятися про реструктуризацію або оскаржувати неправомірні нарахування. Недостовірні дані та борги можуть позбавити допомоги.