Впровадження нових термінів явки військовозобов'язаних може призвести до серйозних проблем у системі військового обліку та мобілізації, а також спровокувати колапс у судах. Про це в ефірі "Апостроф TV" заявив Ростислав Кравець, адвокат і голова адвокатського об'єднання "Кравець і Партнери".

Він наголосив на важливості врахування підстав для відстрочки, що можуть мати військовозобов'язані, адже їх ігнорування викликає масові судові позови.

За словами адвоката, дуже велика кількість судових справ виникає через те, що військові комісаріати не враховують законні підстави для відстрочки. Часто люди, які мають право на відстрочку, намагаються мобілізувати, навіть якщо їхній стан здоров’я або інші фактори дають законні підстави для відтермінування служби. Це стає причиною масових позовів до суду, оскільки військовозобов’язані змушені відстоювати свої права.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Кравець підкреслив, що якщо не врегулювати питання постійного продовження відстрочок та бронювання, то ситуація може призвести до колапсу не лише судової системи, а й системи військового обліку. Без належної організації військові комісаріати будуть перевантажені справами, а черги на виконання мобілізаційних обов’язків стануть неконтрольованими.

Популярні новини зараз

Пенсіонерів обкладуть податками: кому доведеться платити

19-річний убив двох дівчат за півгодини та скинув голову однієї з них зі стіни: поліція нічого йому не зробила

Пенсіонерам розширюють соціальні послуги: що можна отримати

Пенсію заморозять: стареньких застерегли від накопичення грошей

Показати ще

Адвокат також зазначив, що нові терміни явки військовозобов'язаних можуть створити додаткові труднощі для територіальних центрів комплектування. За його словами, у разі постійного виклику осіб, які мають відстрочку або бронювання, ситуація стане ще складнішою. "Це створить додаткові черги в ТЦК на декілька місяців уперед, і ТЦК не зможуть належним чином виконувати свої обов’язки", – сказав Кравець.

Однією з головних проблем є необхідність регулярного підтвердження відстрочки. Адвокат наводить приклад, коли військовозобов'язаний має право на відстрочку через загибель близького родича. Він підкреслює абсурдність ситуації, коли така людина має кожні три місяці приходити і підтверджувати своє право на відстрочку, хоча обставини (як-от смерть родича) не змінюються.

Адвокат наголосив, що якщо не буде врегульовано питання продовження бронювання та відстрочок, то колапс стосуватиметься не лише судів, але й військової системи загалом.

Нагадаємо, мають зробити обов'язково: як за законом ТЦК та поліція повинні затримувати ухилянтів

Раніше ми розповідали про повістки "Укрпоштою": термін явки в ТЦК скоротили вдвічі

Також, масового покарання не сталося: штрафи від ТЦК отримали одиниці, а сплатили ще менше