У церковному календарі це день пам'яті мученика Кіпріана та мучениці Юстини.

Інші назви свята: "Кіпріан та Устіння", "Купріянов день", "День Устиньї", "День очищення від народжень".

Також це був день Мамонта Вівчарника, бо вважали, що святий Мамант захищає кіз та овець. Тому намагалися худобу не виганяти вранці надвір, щоб тварини не захворіли. Готували найчастіше страви з козиного молока і несли частину до храмів, щоб худоба була плідною. А ось на ринок краще не ходити та грошей не чіпати, інакше вкрадуть.

Бажано не одягати і яскраві речі, щоб не приваблювати до себе пристріт. Білий одяг навпаки може захистити від злого погляду. Для дівчат було чудове повір'я, що якщо розплести коси та повісити стрічки на дерева, то їх потім заберуть птахи, а натомість принесуть гарного нареченого. Вважалося, що викопана картопля, якщо її покласти до кишені, допоможе від ревматизму.

Популярні новини зараз

Скільки відпочиватимуть школярі: стало відомо, коли дітлахи підуть на канікули

Терміново зверніться за субсидією: українцям зробили важливе оголошення

Від 16 тисяч гривень: у скільки обійдеться захист від мобілізації

За мобільний зв’язок будемо платити вдвічі дорожче: ціни піднімуть усі оператори

Показати ще

Картопля в мундирі, кадр з відео

День насправді не дуже добрий. Але сьогодні можна очиститися від нами і позбутися злих духів. Обов'язково потрібно прочитати відповідну молитву, щоб не напали біси. Чоловікам треба политися Купріяну, а жінкам – Устиння. Зазвичай біси кидаються на п'яниць, грішників та лихослівців. Кажуть, що пиякам біси показуються у своєму справжньому вигляді, жахають, не дають їсти та спати. Тож краще сьогодні не пити.

Можна вже йти в ліс за опеньками та рижами. Ці гриби відмінно підійдуть для сушіння та засолювання, для багатьох страв та їх нескладно збирати. Але якщо хочете зібрати цілий кошик рудиків, то потрібно вклонитися кожному грибу, а для опеньків потрібно просто знайти гарний пеньок у лісі. Також день ідеально підійде для вишивки, шиття та іншого рукоділля.

шиття, скріншот із відео

Що не можна робити 2 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

За народними прикметами цього дня не варто переїжджати на нове місце і вирушати в далеку дорогу - мовляв, це до невдач. Також не радять вживати алкоголь, у народі кажуть: "Хто нап'ється - від біса не вбережеться". День вважається поганим за народними прикметами, тому варто бути обережним.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано, погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.