Дехто з пенсіонерів може зіткнутися з неприємною ситуацією — повернення частини своєї пенсії. Часом навіть незначні суми можуть зазнати скорочення через виявлені надлишкові виплати, які Пенсійний фонд може вимагати повернути.

Такі випадки трапляються, і суми можуть сягати кількох тисяч гривень. Експерт Сергій Коробкін на YouTube-каналі "На пенсії" розглядає кілька важливих тем, наприклад, чому Пенсійний фонд може утримати частину пенсії, наскільки правомірні такі дії, а також чим відрізняється пенсійне забезпечення працюючих і непрацюючих пенсіонерів.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Історія Івана Васильовича з Прикарпаття ілюструє цю ситуацію. Він вийшов на пенсію у 2019 році, але в 2024-му звернувся до Центру зайнятості й отримав пропозицію короткострокової роботи в Покровську. Після десяти днів роботи в квітні, він повернувся додому через ескалацію обстрілів. Але раптом дізнався, що Пенсійний фонд вимагає повернення 3000 грн, вважаючи, що він отримав переплату за період з квітня по серпень, хоча насправді Іван працював лише частину квітня.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому

Синоптики прогнозують аномально теплу зиму: сніг і морози будуть короткочасні

Літнім українцям підкинуть грошей: як збільшиться пенсія в залежності від віку

У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Пенсіонери мають повідомляти Пенсійний фонд про будь-яке працевлаштування, адже це може вплинути на розмір пенсії. Згідно зі статтею 50 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", якщо Пенсійний фонд виявить надмірні виплати через недостовірну інформацію, ці суми можуть бути стягнуті. При цьому максимальне відрахування не може перевищувати 20% від місячної пенсії.

У випадку Івана Васильовича, переплата виникла саме через те, що він не повідомив про своє працевлаштування. Пенсійний фонд запропонував два варіанти: добровільне повернення коштів або щомісячне стягнення з пенсії. Важливо зауважити, що це не штраф, а повернення різниці між пенсіями для працюючих і непрацюючих пенсіонерів. Тому пенсіонерам варто бути уважними до змін у своєму статусі, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому.

Раніше ми повідомляли, по 3 600 грн доплати до пенсій, хто зможе отримати?

Вийти на пенсію можна на 15 років раніше- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, нові можливості для збільшення пенсій.