Порушення комендантської години в Україні карається штрафом у розмірі від 170 до 510 гривень і можливим адміністративним арештом на строк до 15 діб. Верховна Рада розглядала можливість збільшення штрафу до 17 000 гривень, але ця пропозиція була відхилена.

Комендантська година, запроваджена на початку війни, забороняє людям виходити на вулицю в певний час доби без спеціального дозволу. Штрафи за порушення накладаються не лише на поліцейських, а й на представників Національної гвардії, муніципальної охорони та інших правоохоронних органів. Крім штрафів, до порушників можуть бути застосовані виправні роботи або арешт.

Поліція перевіряє документи. Фото: drossel

Патрулі мають право зупиняти людей, перевіряти документи, оглядати транспортні засоби, а в разі необхідності - застосовувати силу або зброю. Такі заходи спрямовані на підтримання громадського порядку та безпеки під час комендантської години.

Порушення комендантської години, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз

Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата

Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка"

"Росія здується": індійський астролог назвав місяць, коли в окупантів не залишиться сил на війну

Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці

Показати ще

У травні 2024 року було ухвалено законопроєкт про збільшення штрафів для громадян з 8 500 грн до 17 000 грн, а для підприємців - до 102 000 грн. У разі повторного порушення ці суми могли бути збільшені вдвічі. Однак законопроект не був прийнятий через критику надмірних штрафів. На думку експертів, ці суми штрафів не враховують умови життя, наприклад, якщо потяг затримується і людина змушена виходити на вулицю.

Порушення комендантської години, скріншот: YouTube

Коли діє комендантська година, люди не мають права залишати будівлю без дозволу на це. Виняток становлять робітники, які беруть участь у розбудові критичної інфраструктури, лікарі та ті, хто виконує інші завдання, необхідні для функціонування держави.

Порушення комендантської години, скріншот: YouTube

Хоча законопроєкт був відхилений, питання покарань для порушників комендантської години залишається актуальним. Влада продовжує шукати шляхи посилення контролю за дотриманням обмежень воєнного часу.

Раніше ми повідомляли, українці вимагають вимикати світло вночі, створена петиція.

Українцям підготували нові перепустки- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, нові правила для водіїв, де і коли можуть перевіряти військовий квиток.