Новий варіант COVID-19, який вчені назвали XEC, вже почав розповсюджуватися світом і може незабаром стати головним "гравцем" серед варіантів вірусу. Перші випадки цього варіанта помітили в Німеччині ще в червні, а тепер XEC дістався Великобританії, США, Польщі, Данії та ще кількох країн.

Що у ньому особливого? XEC має кілька нових мутацій, які, як кажуть експерти, можуть допомогти йому активніше поширюватися цієї осені. Хоча, на їхню думку, вакцинація досі добре захищає від тяжких випадків.

Про це повідомляє ВВС.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Професор Франсуа Баллу з Університетського коледжу Лондона заявив, що XEC, можливо, стане домінуючим варіантом вже цієї зими. Ще один експерт, Ерік Тополь з Каліфорнії, сказав, що XEC поки що тільки набирає сили і "розганятиметься" протягом наступних кількох місяців.

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження

"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Показати ще

Що стосується симптомів, то XEC поводиться як класичний COVID - висока температура, болі в тілі, втома, кашель і біль у горлі. Більшість людей почуваються краще за кілька тижнів, хоча деякі відновлюються довше.

Якщо ви в групі ризику (це люди старше 65 років, які проживають у будинках для людей похилого віку або мають захворювання), не пропустіть шанс зробити щеплення.

Нагадаємо, Київ на карантині, жителі хворіють на тижні: і це не Covid

Раніше ми писали про те, що жінка вирішила подовжити своє зростання, але стало тільки гірше: "прокинулася" в депресії і з ногою на 16 см коротше

Крім того, Знай.ua повідомляв, від "Кракена" до "ФЛіРТ": чому імена штамів COVID-19 стають все химернішими