Під час воєнного стану в Україні діють жорсткі обмеження на передачу інформації про військових для захисту мобілізаційних зусиль. Деякі українці намагаються уникнути мобілізації, перетинаючи кордон нелегально, ховаючись вдома або стежачи за соцмережами, де публікують інформацію про пересування працівників військкоматів.

Адміністратори соцмереж, які публікують інформацію про переміщення військових, можуть понести кримінальну відповідальність. Адвокат Дмитро Франчук пояснив, що покарання залежить від характеру їхніх дій і рівня загрози, яку вони створюють.

Зйомка під час війни, фото Getty Images

Розмір покарання:

Стаття 114-2 "Несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розміщення Збройних сил України" — ця стаття передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років за несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення військових підрозділів.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Стаття 109 "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади" — карається позбавленням волі на строк до 10 років за поширення інформації, що закликає до дій, спрямованих на підрив конституційного ладу або захоплення влади.

Шпигун, скріншот: YouTube

Стаття 114 "Шпигунство" — передбачає позбавлення волі на строк до 15 років за шпигунську діяльність або передачу інформації ворогові.

Стаття 113 "Диверсія" — карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років за диверсійну діяльність, спрямовану на підрив мобілізації та обороноздатності країни.

Важливо зазначити, що розмір покарання також залежить від змісту публікацій, масштабу їхнього поширення та наслідків. У разі систематичного порушення закону, поліція має право звернутися до СБУ з метою впливу на адміністраторів таких каналів.

Це може включати додаткові заходи для забезпечення дотримання законодавства і підтримання національної безпеки.

Нагадаємо, розвідка, побратими та бойові завдання: Даніель Салем показав свої будні на передовій

Раніше ми писали про те, що підозри у зраді, корупція та жодного досвіду: Безугла розповіла про начальника безпілотних систем ЗСУ Романа Гладкого

Крім того, Знай.ua повідомляв, "Головний з мобілізації" Хустського ТЦК, який смітить доларами по п'яні, має російське коріння та родичів-путіністів