Після тривалого спаду в Україні у жовтні знову почалося зростання цін на продукти. За даними Держстату, подорожчали переважно м'ясо, яйця та молочка.

Щоб детальніше проаналізувати ситуацію, видання "Слово та Справа" порівняло вартість базового набору продуктів наприкінці 2021 та 2022 років.

Ціни на продукти, фото: Знай.ua

Загалом борщовий набір (капуста, цибуля, буряк, морква, картопля) подешевшав за рік майже вдвічі. З 182 грн за 5 кг у червні до 50 грн у жовтні.

Втім, ціни на м'ясо та яйця пішли різко вгору. Кілограм яловичини подорожчав із 203 до 234 грн., а десяток яєць – з 62 до 49 грн. При цьому свинина та курятина також утримують тенденцію до підвищення.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Тим часом вартість гречки просіла майже вдвічі – з 75 до 37 грн за 1 кг. Борошно та рис теж дешевшають весь рік, а ось ціни на олію, навпаки, продовжують зростати.

Отже, незважаючи на подорожчання деяких товарів, загалом продуктовий набір в Україні став доступнішим. Порівняно з драматичним злетом цін після повномасштабного вторгнення наприкінці зими ситуація з продовольчим ринком є ​​відносно стабільною.

Проте, традиційне подорожчання перед Новим роком може знову змінити цю тенденцію. Адже попит на м'ясо, рибу та інші святкові продукти значно зростає у грудні.

Нагадаємо, будемо влазити в кредити, щоб поїсти:нові ціни на рис, соняшникову олію та яйця

Як повідомляв "Знай.uа", греночки зачекалися: в Україні супермаркети оновили ціни на яйця, хліб та олію

Знай.uа писав, доведеться витягнути навіть заначки: як зміняться ціни на продукти харчування та комунальні тарифи