На Прикарпатті мешканець Косова Роман Лучук має незвичайне хобі: шкіру тварин він перетворює на постоли - гуцульське народне взуття.

Відтворювати легендарні постоли Роман навчився понад 20 років тому. Сьогодні займається цією справою, аби не забувалося, йдеться в сюжеті "Суспільного".

Роман Лучук, фото Суспільне

"Це ремесло, яке практично вже зникає, яке мало би бути під охороною держави. Мій тато хотів, щоб я вчився у Національній академії мистецтв у Львові, але я кожного літа на канікулах повинен був ходити навчатися до інших майстрів. Там мав вивчати цікаві ремесла, які зникають. Якось так вийшло, що попри заняття живописом, я займався виготовленням постолів", - розповідає прикарпатець.

Роман Лучук, фото Суспільне

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Взуття Роман виготовляє переважно на замовлення. Чоловік розповідає, що в повсякденному житті постоли носять нечасто. Можливо через те, що їх час осучаснити, припускає чоловік. Проте для цього доведеться витратити немало часу.

Роман Лучук, фото Суспільне

"Постоли - народне взуття. Люди раніше взагалі ходили босі. Шкіряне взуття носили тільки заможні. Потім воно увійшло у побут, і тоді більшість могла собі дозволити таке взуття. Багато таких майстрів було на Гуцульщині та Бойківщині. У Польщі ще зустрічав схожі, вони там "кепці" називаються. В Болгарії бачив, у Латвії теж зустрічав. Вони навіть назву мали подібну - "пасталас", - розповів прикапатський майстер.

Нагадаємо, чернівецька волонтерка й активістка Марта Левченко удостоїлася нагороди "Жінка України 2020" у номінації "Соціальний внесок".

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, тернополянка Ірина Цикорська допомагає недоношеним дітям вижити. Жінка бере участь у проекті «диво-восьминіжки». Вона в'яже м'які іграшки, які допоможуть виходити дітей, що народилися раніше терміну.