Чергова хвиля подорожчання продуктів знову вдарила по кишенях українців. Зростання цін на базові овочі змушує витрачати більше навіть на найпростіші страви, повідомляє Мінфін.
Картопля, морква, цибуля та часник значно додали у вартості, особливо це помітно в березні, коли попит залишається стабільним, а пропозиція обмежена.
Картопля подорожчала на один відсоток, і тепер її середня ціна перевищує 32,30 грн за кілограм. Молода картопля дещо подешевшала, але її вартість все ще залишається високою.
Морква стала абсолютним лідером подорожчання: за місяць її ціна зросла майже на 5 гривень за кілограм. У деяких магазинах вона вже коштує понад 51,30 грн.
Помилка у розрахунках: чому пенсіонери часто розчаровуються в індексації
Гороскоп на вівторок: 18 березня – день, коли ризики зростають
Українці скаржаться на пенсію: виплати не були проіндексовані
Чоловікам 60+ доведеться лізти в окопи: хочуть скасувати віковий поріг для військових
Цибуля біла додала у вартості більше ніж на 10 відсотків, і тепер перевищує 102,27 грн за кілограм. Червона цибуля також зросла у ціні і тепер коштує майже 35,90 грн.
Часник залишається одним із найдорожчих продуктів. Його ціна вже перевищує 175,60 грн за кілограм, що на 7,9% більше, ніж у лютому.
Таке стрімке зростання вартості овочів означає, що сім’ї з трьох-чотирьох осіб змушені витрачати щонайменше на 100-150 грн більше щомісяця лише на базові продукти.
За прогнозами експертів, найближчим часом зниження цін очікувати не варто. Через високу вартість пального та зростання комунальних тарифів продукти можуть стати ще дорожчими.
Нагадаємо, дешевше поїсти м'яса: капуста, буряк і цибуля перетворюються на розкіш
Раніше ми розповідали, що наприкінці весни інфляція досягне піку: що може подорожчати
Також, ціни на хліб: супермакети встановили нову вартість, але можна зекономити удвічі