Споживча інфляція в Україні прискорюється і ціни на продукти стрімко зростають. Чи є надія на стабілізацію ситуації, розповів економіст Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Еспресо".
За словами економіста, інфляція продовжуватиме зростати, оскільки є об'єктивні фактори, які тягнуть ціни нагору. Одна з головних причин – торішній урожай.
Через складні погодні умови дуже погано вродили овочеві культури та фрукти. Це призвело до того, що закривати внутрішні потреби продукції доводиться імпортом. Наприклад, уже у листопаді минулого року на прилавках магазинів з'явилася картопля із Польщі та Литви.
ТЦК почнуть масово штрафувати чоловіків у червні: хто у зоні ризику
Банальна помилка залишить без пенсії: ПФУ попередив літніх українців
Затримання чи повістка: юрист пояснив, чим завершиться зустріч з ТЦК
Українцям ускладнять вихід на пенсію: коли введуть нові умови
Олег Пендзин припускає, що активна фаза зростання цін триватиме ще щонайменше до травня. Вже наприкінці весни на ринок почнуть надходити перші партії овочів із відкритого ґрунту і це може сповільнити зростання цін.
"Багато моментів, які є об'єктивними і, на жаль, вони будуть тягнути ціни вверх аж десь приблизно до травня, коли з'являться перші надходження з відкритого грунту овочів, фруктів з нашої території", - вважає фахівець.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, дешевше поїсти м'яса: капуста, буряк і цибуля перетворюються на розкіш.
Також наш портал інформував, заряд бадьорості коштуватиме 500 гривень: супермаркети показали весняні цінники на каву, цукор та вершки.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в березні Україну накриє хвиля зниження цін на продукти: що саме можна буде купити дешевше.