Питання про обов’язковість перших страв у раціоні школярів набирає популярності серед експертів з харчування. Членкиня Асоціації нутриціологів України Ірина Гізбрехт вважає, що супи та борщі не є необхідними в шкільному меню.
Гізбрехт зазначає, що супи, особливо з картоплею, швидко створюють відчуття ситості. Це може призводити до того, що діти відмовляються від більш поживних страв, як-от каша чи гарнір із м’ясом або рибою. Саме каші, багаті на складні вуглеводи, забезпечують тривалу енергію, необхідну для навчання.
"Міф про обов’язковість рідкої їжі давно спростований. Для збалансованого харчування дітям потрібні складні вуглеводи, білки, жири та клітковина, а не обов’язково суп чи борщ", – пояснює нутриціолог.
На думку фахівчині, замість супів краще залишити гарнір із м’ясом або рибою та додати салат із сезонних овочів. Такий підхід забезпечить школярів необхідними макро- та мікронутрієнтами.
Школи змінюють правила: що чекає на учнів та батьків з 1 вересня 2025 року
Можуть скасувати відстрочку та мобілізувати: юристи попередили – з чим краще не ризикувати
Ухилянтам не сховати вдома – як планують вручити повістку
ПриватБанк встановлює обмеження: що загрожує пенсіонерам
Інша проблема – складне й незвичне меню. Наприклад, страви на кшталт борщу зі сливами чи салату з кабачками можуть викликати у дітей не лише негативну реакцію, але й травлення.
Гізбрехт наголошує, що організм дитини пристосовується до типового для неї раціону. Різкі зміни у харчуванні можуть спровокувати дискомфорт.
Нагадаємо, у школах та дитсадках підвищують ціни на харчування: скільки грошей готувати батькам
Раніше ми розповідали, що майже як космонавтів: вихователів дитсадочків ретельно перевірятимуть, перш ніж допустити до роботи - умови конкурсного відбору
Також, розділити двієчників та відмінників: навчання школярів пропонують радикально змінити