З 2026 року в Україні планують запустити другий рівень пенсійної системи – накопичувальний. Це передбачено новим законопроєктом, який підготувало Міністерство соціальної політики. За словами міністерки Оксани Жолнович, зміни не вплинуть на розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Оксана Жолнович, фото: Facebook

На початковому етапі 2% із ЄСВ замість Пенсійного фонду направлятимуть у новостворений Державний накопичувальний фонд, а 3% з ПДФО також надходитимуть на ці накопичувальні рахунки. Таким чином, кошти будуть відкладатися не в загальний «котел» солідарної системи, а на персональні рахунки громадян.

Через три роки після старту реформи громадяни зможуть самостійно обирати, куди відраховувати свої внески: у державний фонд чи в приватні пенсійні фонди. Це має створити додаткові інвестиції для економіки, які згодом повернуться у вигляді ресурсів для родин, а не як податки.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Популярні новини зараз

В Україні школи, лікарні та прості пенсіонери залишаться без інтернету: деталі "темного" податку

Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому

Школярів переведуть на новий формат: навчатися класами більше не будуть

Перші снігопади: українців попередили про погоду

Показати ще

Законопроєкт ще проходить обговорення з Мінфіном, МВФ та Світовим банком. Остаточний запуск накопичувальної системи залежатиме від того, як документ ухвалить Верховна Рада, пояснила Жолнович.

Нагадаємо, пенсії, субсидії та лікарняні: що чекає на українців у жовтні

Раніше ми писали про те, що чому реальні показники лічильників не рятують українців від зайвих витрат

Крім того, Знай.ua повідомляв, з 2 гривень до 3000: як накопичити Національний кешбек і на що його витратити