Ігор Луценко, військовослужбовець і політик, запропонував цікаву ідею для розв'язання проблеми необмежених термінів служби в Збройних силах України (ЗСУ). Її умовно можна назвати «черга на фронт».

Цей підхід передбачає створення системи ротації, за якої військові матимуть змогу тимчасово залишати службу, а їхні місця займатимуть нові, підготовлені військовослужбовці. При цьому кожен демобілізований потрапляє в кінець черги на мобілізацію, щоб у майбутньому знову за потреби бути призваним. Про це повідомляє Ігор Луценко в Facebook.

Ігор Луценко

Ідея передбачає запровадження двох електронних черг:

  1. Черга на мобілізацію – включає тих, хто готується до служби, в тому числі колишніх військових.
  2. Черга на демобілізацію – для тих, хто прагне тимчасово залишити службу, але готовий повернутися у майбутньому.
Військовослужбовці можуть добровільно демобілізуватися після певного періоду служби, але для цього їхнє місце мають зайняти нові військові. Новобранці проходять підготовку та служать щонайменше пів року. Для звільнення одного військового потрібно мобілізувати двох нових із відповідною кваліфікацією.

Заміна повинна відповідати критеріям: наприклад, медика заміняє лише інший медик, а сапера – підготовлений фахівець. Рівень підготовки нових військових має відповідати завданням на фронті або в тилу.

Для заміни ветеранів новобранцями необхідно чітко визначити критерії готовності, враховуючи не лише термін служби, а й специфіку завдань на фронті та в тилу. Також пропонується, щоб демобілізовані військові потрапляли в кінець черги на мобілізацію, аби за потреби їх могли покликати знову.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Такий підхід допоможе уникнути виснаження військових, забезпечить ефективний розподіл ресурсів та дасть можливість бійцям відновити сили. Крім того, це сприятиме підтримці балансу між досвідом ветеранів і підготовкою нових кадрів, що підвищить боєздатність ЗСУ.

Нагадаємо, скільки українців потрібно на фронті: Сирський назвав цифру

Раніше ми писали про те, що чи можуть мобілізувати тих, хто не був в армії: юрист пояснив, до чого готуватись українцям без досвіду

Крім того, Знай.ua повідомляв, долучитися до кращих: як проходить навчання полк ССО "Рейнджер"