Якщо військовозобов’язаний не оновив свої облікові дані після вступу в дію закону №10449 про мобілізацію, він може отримати серйозний штраф. Цей закон, який діє з 18 травня, вимагає від громадян оновити свої військово-облікові документи до 16 липня.

Порушникам загрожують штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, а також окремі штрафи за непроходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Якщо дані не оновлені, після 17 липня на порушників відкривають адміністративні провадження, пише Фіртка.

Суд / фото: Pinterest

Громадяни мають право оскаржувати такі рішення в суді, але якщо програють, у них є 15 днів, щоб сплатити штраф добровільно. Якщо цього не зробити, справу передадуть до виконавчої служби, яка стягне кошти, можливо, навіть з банківських рахунків або через майно.

Крім штрафів, громадянам можуть тимчасово заборонити керувати транспортом, якщо вони ухиляються від мобілізації. Це обмеження діятиме до того моменту, поки дані не будуть оновлені. Однак якщо авто є основним джерелом доходу або в родині є особа з інвалідністю, позбавити права керування не можуть.

Популярні новини зараз

Відстрочка від мобілізації: як уникнути помилок при подачі документів

Мобілізація жінок неминуча: експерти вказали, куди відправлятимуть служити

Керівник прокуратури у 42 роки отримує 785 000 грн пенсії: розібратися чому – не виходить

За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами

Показати ще

Людина з інвалідністю

На Прикарпатті багато військовозобов'язаних досі не оновили свої дані. За словами підполковника Андрія Мороза, таких осіб поліція активно розшукує. Якщо військовозобов'язаний не має потрібних документів або ж вони застарілі, його притягують до адміністративної відповідальності. Якщо стан здоров'я дозволяє, після проходження ВЛК його можуть відправити на службу.

Варто пам'ятати, що ТЦК виконує свою роботу, а мобілізація — це вимушений захід, щоб Україна могла захищатися від російської агресії. Якщо не забезпечити належний призов, країна може залишитися без оборони.

Раніше ми повідомляли, ЗСУ пояснили масові рейди ТЦК на концерти та ресторани.

Ухилянтам скасовують куплені відстрочки- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, військові можуть не платити відсотки по кредиту.