В Україні розробляють нову бальну пенсійну систему, покликану вирівняти пенсійні виплати для громадян, які вийшли на пенсію давно і нещодавно. За задумом, ця реформа має забезпечити більш справедливий розподіл пенсій та прив'язати їх до трудового стажу й заробітку кожного пенсіонера.

Згідно з проєктом реформи, розмір пенсії обчислюватиметься на основі набраних за трудове життя балів. Наприклад, українець, який отримує середню зарплату, зможе набрати 10 балів. Якщо ж заробіток на 20% вищий за середній, кількість балів збільшиться до 12. Відповідно, за нижчий заробіток кількість балів зменшиться.

Пенсіонери, старість / фото: Pixabay

Кожен набраний бал буде оцінюватися певною сумою, що дозволить вирівняти пенсійні виплати для всіх пенсіонерів, незалежно від того, коли вони вийшли на пенсію. Це має стати кроком до усунення дисбалансу, який сьогодні існує між "старими" і "новими" пенсіонерами.

Незважаючи на введення бальної системи, основна проблема низьких пенсій залишається невирішеною. Щоб суттєво підвищити виплати, потрібне значне збільшення бюджету Пенсійного фонду. Проте, проєкт бюджету на 2025 рік передбачає лише 237,9 мільярда гривень на пенсійні виплати, що навіть менше за минулорічні 244,9 мільярда гривень.

Популярні новини зараз

Не лише перевіряти документи: ТЦК та поліцію наділили новими повноваженнями

Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули

Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024

Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років

Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Планується індексація пенсій у березні 2026 року, проте існує занепокоєння щодо наявності коштів для перерахунків або додаткових виплат. Як зазначає міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, до кінця 2024 року очікується представлення повного проєкту пенсійної реформи. Вона передбачає прив'язку пенсій до заробітної плати і загального трудового внеску.

Ключовою частиною реформи є впровадження накопичувальної пенсійної системи, яка має стартувати з 2026 року. Пакет законопроєктів вже готовий і найближчим часом буде поданий на розгляд уряду. Ця система дозволить майбутнім пенсіонерам отримувати заміщення заробітної плати на рівні не менше 60%.

Раніше ми розповідали про дрова на опалювальний сезон: які ціни напередодні холодів

Також, яку пенсію отримують родини загиблих військових

Нагадаємо, що робити, якщо гроші зникли з рахунка