Українські фермери змушені різко підвищувати ціни на помідори та огірки через зменшення обсягів пропозиції на ринку, що призвело до рекордного подорожчання за останні сім років. Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, тепличні помідори наразі коштують 55-65 грн/кг, а огірки – 50-65 грн/кг.

Основною причиною здорожчання помідорів стало погіршення погодних умов, зокрема зниження середньодобової температури, яке збільшило витрати на опалення теплиць і вирощування овочів. Це призвело до зменшення вибірки томатів, особливо у дрібних виробників, які завершують сезон і пропонують продукцію лише в обмежених обсягах та часто низької якості.

Ціни на помідори, кадр з відео

Ціни на помідори зросли на 10% за тиждень, і наразі вони найвищі за останні сім років. Аналітики також відзначають загальне зростання вартості тепличних томатів на 22% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Попри подорожчання, попит на помідори залишається стабільно високим, тому фермери прогнозують подальше підвищення цін.

Схожа ситуація склалася і з огірками. Тепличні комбінати продають цей овоч за 50-65 грн/кг, що на 11% більше, ніж тиждень тому. Основним фактором такого стрибка є скорочення пропозиції на ринку та відсутність імпорту, що також підтримує високі ціни.

Популярні новини зараз

"Немає сенсу мобілізувати": кого з чоловіків навіть не чіпатиме ТЦК

Жодної "бусифікації": кого можуть мобілізувати тільки добровільно

Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження"

Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час"

Показати ще

Експерти попереджають, що подальше зростання вартості огірків може призвести до збільшення імпортних поставок. Це створить серйозну конкуренцію для українських фермерів, які вимушені покривати високі витрати на опалення теплиць.

Нагадаємо, доведеться віддати 270 грн за кіло: супермаркети оновили ціни на свинячий ошийок, грудинку та шашлик

Раніше ми розповідали, що популярний овоч для борщового набору тішить цінами: коли час робити запаси

Також, мінус 30 грн у чеку: супермаркети різко знизили ціни на оселедець, скумбрію та коропа